Η «Τόσκα» του Πουτσίνι στο Ηρώδειο από την Εθνική λυρική σκηνή

«Τόσκα» του Πουτσίνι με 4 παραστάσεις στο Ηρώδειο

Η «Τόσκα» του Πουτσίνι στο Ηρώδειο από την Εθνική λυρική σκηνή

Η Εθνική Λυρική Σκηνή ολοκληρώνει την καλλιτεχνική περίοδο 2021/22 με την «Τόσκα» του Τζάκομο Πουτσίνι, σε μουσική διεύθυνση Φιλίπ Ωγκέν και σκηνοθεσία Ούγκο ντε Άνα, στις 28, 29, 30 και 31 Ιουλίου στο Ωδείο Ηρώδου Αττικού, στο πλαίσιο του Φεστιβάλ Αθηνών Επιδαύρου 2022.


Μια από τις δημοφιλέστερες όπερες του λεγόμενου βερισμού, η «Τόσκα» του Τζάκομο Πουτσίνι, επιστρέφει με τέσσερις παραστάσεις στο Ηρώδειο, στο πλαίσιο του Φεστιβάλ Αθηνών Επιδαύρου σε σκηνοθεσία, σκηνικά και κοστούμια του διακεκριμένου Αργεντίνου σκηνοθέτη της όπερας Ούγκο ντε Άνα.

Πρωταγωνιστούν Έλληνες και ξένοι μονωδοί με διεθνή αναγνώριση. Διευθύνει ο Γάλλος αρχιμουσικός Φιλίπ Ωγκέν.

Η Φλόρια Τόσκα, μια ντίβα της όπερας, είναι μια γυναίκα παράφορα ερωτευμένη, που ζηλεύει παθολογικά τον σύντροφό της. Ο βαρόνος Σκάρπια, ένας σκοτεινός άνδρας με απόλυτη εξουσία, ηδονίζεται από τον πόνο των θυμάτων του. Ανάμεσα στους δύο βρίσκεται ο εραστής και αγνός πατριώτης Μάριο Καβαραντόσσι, ο οποίος οδηγείται στον θάνατο, όχι για τις ιδέες του, αλλά επειδή κατέχει την Τόσκα, την οποία ποθεί ο Σκάρπια.

Πρόκειται για ένα διαχρονικό πολιτικό μουσικό δράμα που έκανε παγκόσμια πρεμιέρα το 1900 στη Ρώμη. Στην Ελλάδα παρουσιάστηκε το 1942 από την ΕΛΣ, μεσούσης της γερμανικής κατοχής, με τη Μαρία Κάλλας στον ομώνυμο ρόλο.

Η «Τόσκα» φέρει τη σφραγίδα της μουσικής ιδιοφυίας του Πουτσίνι, που όπως σε πολλές όπερες συμπληρώνει τα κενά και τις αδυναμίες του λιμπρέτου.