Όσμπορν: «Να γίνει συμφωνία με Ελλάδα για τα Γλυπτά του Παρθενώνα»

Ανοιχτός σε συμφωνία με την Ελλάδα για το θέμα των Γλυπτών του Παρθενώνα δήλωσε ο πρόεδρος του βρετανικού μουσείου. 

Όσμπορν: «Να γίνει συμφωνία με Ελλάδα για τα Γλυπτά του Παρθενώνα»

Νέα δεδομένα στο ζήτημα της επιστροφής των Γλυπτών του Παρθενώνα στην Ελλάδα, φέρνει η δήλωση που έκανε ο πρόεδρος του Βρετανικού Μουσείου, Τζορτζ Όσμπορν. Μιλώντας σε ραδιοφωνική εκπομπή, δήλωσε πως πρέπει να γίνει μία συμφωνία με την Ελλάδα για την επιστροφή τους και την κοινή τους χρήση.

Σε συνέντευξη στον ραδιοφωνικό σταθμό LBC ο Όσμπορν είπε ότι «πρέπει να γίνει μια συμφωνία όπου μπορούμε να πούμε και τις δύο ιστορίες στην Αθήνα και στο Λονδίνο, εάν και οι δύο το προσεγγίσουμε αυτό το θέμα χωρίς πολλές προϋποθέσεις, χωρίς ένα φορτίο, χωρίς κόκκινες γραμμές… Οι λογικοί άνθρωποι θα μπορούσαν να κανονίσουν κάτι που να αξιοποιεί στο έπακρο τα μάρμαρα του Παρθενώνα, αλλά αν οποιαδήποτε πλευρά πει ότι δεν υπάρχει καμία προσφορά, τότε δεν θα υπάρξει συμφωνία».

Το τελευταίο διάστημα είχαν πληθύνει οι φωνές ακόμη και εντός Βρετανίας για το δίκαιο της επιστροφής των Γλυπτών στη χώρα στην οποία ανήκουν, κάτι που έχει οδηγήσει τις αρχές σε αναθεώρηση κάποιων πάγιων θέσεών τους.

Η ισχυρή δυναμική που έχει αναπτυχθεί υπέρ της ελληνικής θέσης αποτυπώνεται και στις δημοσκοπήσεις. Έτσι στην τελευταία που πραγματοποίησε η εταιρεία YouGov το 59% των Βρετανών απάντησε πως πιστεύει ότι τα Γλυπτά «ανήκουν στην Ελλάδα». Μόλις το 18% υποστήριξε το αντίθετο ενώ το 22% των ερωτηθέντων δήλωσε ότι δεν έχει άποψη. Αλλά και κορυφαίες προσωπικότητες του Ηνωμένου Βασιλείου τάσσονται πλέον δημοσίως, πολύ πιο συχνά, υπέρ της επανένωσης των Γλυπτών.

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ-ΜΠΕ