Αινιγματική πραγματικότητα ονειρικής διάστασης

Έκθεση ζωγραφικής της Στέλλας Ζωγράφου, στη Σύρο.

Αινιγματική πραγματικότητα ονειρικής διάστασης

Η ατομική έκθεση ζωγραφικής της Στέλλας Ζωγράφου, με τίτλο «Ονείρων διάσταση», παρουσιάζεται στην αίθουσα τέχνης «Εμμανουήλ Ροΐδης», στη Σύρο (πλατεία Μιαούλη - Ερμούπολη), από τις 12 έως και τις 20 Αυγούστου. Τα εγκαίνια θα πραγματοποιηθούν την Κυριακή 12 Αυγούστου, στις 8.30 το βράδυ.

Ο κριτικός τέχνης - μέλος της Διεθνούς Ένωσης Κριτικών Τέχνης (Association Internationale des Critiques d’Art –AICA) και επιμελητής της έκθεσης, Γιάννης Κ. Παπαφίγκος, σημειώνει: «Μέσα από ένα εξόχως ευρηματικό και ονειρικό ταξίδι που εκτείνεται και διαπερνά τις διάφορες ιστορικές φάσεις της ζωγραφικής τέχνης, η Στέλλα Ζωγράφου επιλέγει οικείες εικόνες, τις οποίες επαναδιαπραγματεύεται, παραμερίζοντας με την ευχέρεια του απόλυτου δημιουργού τις όποιες στιλιστικές ή τυποποιημένες μορφές έκφρασης, οι οποίες, φαινομενικά τουλάχιστον, δυσχεραίνουν κάθε ελευθερία εικαστικής διατύπωσης, προκειμένου αυτές να μεταγραφούν σε μια νέα, φρέσκια και αυθεντική ζωγραφική πρόταση.

Κεντρική ιδέα στην παρούσα ενότητα έργων της είναι ο ύπνος σε σχέση με τη φυσική υπόσταση του ατόμου: κατ’ αναλογία του πνεύματος με την ύλη. Αναμιγνύει το λογικό με το άλογο και, με βασικό μοχλό το όνειρο, το στοιχείο του τυχαίου, τον αυτοματισμό και το ασυνείδητο, δημιουργεί μια νέα πραγματικότητα, την υπερ - πραγματικότητα.

Ο ζωγραφικός πίνακας “τεμαχίζεται” αριστοτεχνικά σε επιμέρους υπο - επίπεδα, που άλλοτε εδράζονται σε πραγματικές και άλλοτε σε μεταφυσικές καταστάσεις, υποδηλώνοντας έτσι ένα “ταξίδι” διαστάσεων και διατάξεων του χώρου, ένα ταξίδι της μορφής μέσα στον πίνακα. Οι συμβολιστικές προεκτάσεις είναι εμφανείς, όταν π.χ. ένα πτηνό μέσα σε ένα γυμνό και απόκοσμο περιβάλλον ενδέχεται να συμβολίζει την αναγέννηση ή τη συνέχιση της ζωής, ένα ψάρι την ελευθερία κίνησης και έκφρασης του ατόμου, οι ράγες ενός τρένου την πορεία και την εξέλιξη της ανθρώπινης ύπαρξης ή την ανακάλυψη μιας νέας πραγματικότητας.

Η επιλογή της χρωματικής παλέτας βρίσκεται σε άμεση συνάρτηση με τη διάσταση του ονείρου, τους εν γένει συμβολισμούς, το ονειρικό ταξίδι. Επιλέγει, κυρίως, τα ψυχρά χρώματα, συνδυαστικά ή μεμονωμένα, σαν απόρροια τόσο μιας ψυχογραφικής εκδήλωσης, όσο και μιας αποτύπωσης των καταβολών της σε σχέση με τη θάλασσα και το υγρό στοιχείο. Σύμφωνα με την καλλιτέχνιδα, το χρώμα σαν αρχετυπική μορφή οπτικής θεώρησης των πραγμάτων αποτελεί ένα καθρέπτη της ψυχής, που αναδεικνύει, σαν βασικός μοχλός, την εξωτερίκευση των εσωτερικών της διεργασιών σε σχέση τόσο με τους άλλους ανθρώπους, όσο και με το φυσικό περιβάλλον.

Στη ζωγραφική της Στέλλας Ζωγράφου, το ωραίο αγκαλιάζει το αινιγματικό, με απώτερο σκοπό να συναντήσουν το μεταφυσικό. Αποτελεί το απαύγασμα μιας γνήσιας προσπάθειας, ούτως ώστε ο στοχασμός να γνωρίσει πραγματικά τον εαυτό του».

Πληροφορίες:

Αίθουσα τέχνης «Εμμανουήλ Ροίδης»: πλατεία Μιαούλη, Ερμούπολη - Σύρος. Ώρες λειτουργίας: καθημερινά: 11:00 - 14:00 και 19:00 - 22:00.

ΠΗΓΗ: www.naftemporiki.gr