Αλμπέρ Καμύ - Ένας «ξένος» στην Αθήνα του '50

Στα χρόνια του ’50 δεν υπήρχε ίσως μεγαλύτερη διασημότητα στην παγκόσμια λογοτεχνία από τον Γαλλοαλγερινό συγγραφέα Αλμπέρ Καμύ.

Αλμπέρ Καμύ - Ένας «ξένος» στην Αθήνα του '50

Ο Καμύ επισκέφθηκε την Ελλάδα την άνοιξη του 1955 προσκεκλημένος του ζεύγους Κατακουζηνού, προκειμένου να δώσει μια διάλεξη στο Γαλλικό Ινστιτούτο για το μέλλον του Ευρωπαϊκού πολιτισμού. Στα σημειωματάριά του ο Καμύ περιγράφει στιγμές από την επίσκεψή του στην Ελληνική πρωτεύουσα.

27 Απριλίου 1955

… Ακρόπολη. Ο άνεμος έδιωξε όλα τα σύννεφα, και το φως ολόλευκο και ολόγυμνο πέφτει από τον ουρανό. Παράξενο αίσθημα που διαρκεί ολόκληρο το πρωινό ότι είμαι εδώ από χρόνια σαν στο σπίτι μου άλλωστε, χωρίς καν να με ενοχλεί η διαφορά της γλώσσας. Ανεβαίνοντας στην Ακρόπολη, αυτή η εντύπωση μεγαλώνει καθώς διαπιστώνω πως πηγαίνω σαν «γείτονας» χωρίς συγκίνηση.

… Αντιστεκόμαστε εδώ στην ιδέα ότι η τελειότητα επιτεύχθηκε εκείνη την εποχή κι έκτοτε ο κόσμος δεν παύει να παρακμάζει… Το απόγευμα ο Υμηττός χρώμα μενεξεδί. Η Πεντέλη. Επτά η ώρα. Διάλεξη. (Πρόκειται για την διάλεξη που έδωσε ο Καμύ στον «Παρνασσό» με θέμα την αρχαία τραγωδία). Δείπνο σε ταβέρνα της Πλάκας

28 Απριλίου 1955

Απόγευμα. Αγορά. Θησείο, Άρειος Πάγος… Ύστερα ανεβαίνω στον λόφο των Μουσών. Ο ήλιος χαμηλά στον ορίζοντα, δεν είναι στην ακμή του, σβήνει και χάνει το σχήμα του. Ξανακατεβαίνω και μόλις προλαβαίνω τη διάλεξή μου και τη συζήτηση. Βγαίνω από εκεί κουρασμένος ύστερα από δύο ώρες όπου απαντώ σε πλήθος ερωτήσεων. (Πρόκειται για την περίφημη διάλεξη στο Γαλλικό Ινστιτούτο με θέμα: «Το μέλλον του ευρωπαϊκού πολιτισμού». Στη συζήτηση αυτή στην οποία προήδρευε ο ψυχίατρος Άγγελος Κατακουζηνός συμμετείχαν τα πρώτα ονόματα της εγχώριας διανόησης: Κωνσταντίνος Τσάτσος, Ευάγγελος Παπανούτσος, Φαίδων Βεγλερής, Γιώργος Θεοτοκάς, Νικόλαος Χατζηκυριάκος-Γκίκας).



Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ. 232110