3ο Φεστιβάλ Ρεμπέτικου «Η Σύρα του Μάρκου Βαμβακάρη»

Το 3ο Φεστιβάλ Ρεμπέτικου «Η Σύρα του Μάρκου Βαμβακάρη» θα διεξαχθεί φέτος στην Σύρο 29 Αυγούστου με 2 Σεπτεμβρίου  

 

3ο Φεστιβάλ Ρεμπέτικου «Η Σύρα του Μάρκου Βαμβακάρη»

Το φεστιβάλ πραγματοποιείται υπό την αιγίδα του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού σε συνεργασία με των δήμο της Σύρου. Το φετινό φεστιβάλ διαθέτει ένα πλούσιο πρόγραμμα με (εκθέσεις λαικών μουσικών οργάνων,συναυλίες κλπ) ως στόχο έχει να ανάδειξη την ρεμπέτικη μουσική. Μια μουσική που κάποτε είχε απαγορευτεί στα μετεμφυλιακά χρόνια από τις τότε αρχές και κατάφερε να την ξανανιώσει ο πατέρας του ρεμπέτικου και εμπνευστής παλιών αλλά και σύγχρονων ρεμπετών Μάρκος Βαμβακάρης.

Το ρεμπέτικο άλλωστε έχει καταγραφεί και στην λίστα της παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς της UNESCO όπως λένε και οι διοργανωτές του φεστιβάλ που κατέθεσαν φάκελο στην UNESCO: ότι το ρεμπέτικο και η Σύρος είναι πολύ στενά συνδεδεμένα και δεν το αντιμετωπίζουν ως μουσειακό έκθεμα αλλά ως κάτι ενεργό.

Φέτος μάλιστα το φεστιβάλ κατάφερε να κάνει και ένα μικρό διεθνές άνοιγμα καθώς φέτος θα υπάρξει στα πλαίσια του φεστιβάλ και σχήματα από την Ιταλία και την Κύπρο κάτι που εν μέρη οφείλετε και στους τουρίστες που επισκέπτονται το νησί και μαγεύονται από τους ρυθμούς των σύγχρονων ρεμπετών της Αρχόντισσας των Κυκλάδων. Η συμμετοχή όμως και των ξένων σχημάτων αναμένεται να βοηθήσει ακόμα πιο πολύ στην διεθνοποίηση του φεστιβάλ αλλά και στην διεθνή προβολή της Σύρου.

Το φεστιβάλ θέλει και επιδιώκει να αναδείξει το ρεμπέτικο αλλά και των πατέρα του ρεμπέτικου Μάρκο Βαμβακάρη που μέσα από τα ρεμπέτικα τραγούδια περιέγραφε τα συναισθήματα του, τα συναισθήματα του κόσμου, στιγμές από την πολυτάραχη ζωή του αλλά και από την ζωή στην Σύρο την γενέτειρα του.

Το φεστιβάλ θα ξεκινήσει την Τετάρτη 29 Αυγούστου του 2018 και ρίξει αυλαία την Κυριακή 2 Σεπτεμβρίου 2018 όλες οι δραστηριότητες εντός του Φεστιβάλ είναι με ελεύθερη είσοδο.