Οι εκδηλώσεις για τα 100 χρόνια από την Μικρασιατική Καταστροφή

Το ΥΠΠΟΑ προετοιμάζεται από το 2021 για την επέτειο των 100 ετών από τη Μικρασιατική Καταστροφή με στόχο τη διαμόρφωση ενός προγράμματος από το ΥΠΠΟΑ, τις δευτεροβάθμιες οργανώσεις των προσφυγικών σωματείων και τους αρμόδιους επιστημονικούς φορείς.

Οι εκδηλώσεις για τα 100 χρόνια από την Μικρασιατική Καταστροφή

Στην Πύλη Πολιτιστικών Φορέων του ΥΠΠΟΑ έχουν αναρτηθεί διαφορετικές προσκλήσεις εκδήλωσης ενδιαφέροντος. Στις 7 Ιανουαρίου 2021, εκδόθηκε ειδική πρόσκληση για την προσφυγιά και τη Μικρασιατική Καταστροφή, στην οποία υποβλήθηκαν 57 προτάσεις από συλλόγους και σωματεία.

Από τις 20 Δεκεμβρίου 2021, στην Πύλη είναι αναρτημένη η πρόσκληση για την επιχορήγηση προγραμμάτων και δράσεων που αναδεικνύουν τη μνήμη και την ταυτότητα των Προσφυγικών Κοινοτήτων, η οποία απευθύνεται σε δευτεροβάθμια Προσφυγικά Σωματεία και Ομοσπονδίες Προσφυγικών Συλλόγων και Ενώσεων.

Από τις 17 Ιανουαρίου και ως τις 17 Φεβρουαρίου 2022 είναι ανοιχτή η Πύλη για την κατάθεση προτάσεων στο πρόγραμμα του θεσμού "Όλη η Ελλάδα ένας Πολιτισμός 2022" με θεματικό άξονα "Επέτειος Μνήμης- 100 χρόνια από την Μικρασιατική Καταστροφή”.

Μέσω του προγράμματος θα χρηματοδοτηθούν 70 νέες καλλιτεχνικές παραγωγές συνολικού προϋπολογισμού 1.800.000 ευρώ. Το πρόγραμμα περιλαμβάνει περισσότερες από 140 παραστάσεις σε όλη την Ελλάδα, σε αρχαιολογικούς χώρους και μνημεία.

Προβλέπεται η δημιουργία Μουσείου Προσφυγικού Ελληνισμού στο Μητροπολιτικό Πάρκο στο πρώην Στρατόπεδο Παύλου Μελά, στη Θεσσαλονίκη, όπως και η συντήρηση και αποκατάσταση του τοιχογραφικού διακόσμου - δια χειρός Φώτη Κόντογλου - στον Ιερό Ναό του Αγίου Χαραλάμπους στο Πεδίον του Άρεως.

Τα μουσεία, όπως το Μουσείο Νεώτερου Ελληνικού Πολιτισμού, οι Εφορείες Αρχαιοτήτων και οι Υπηρεσίες Νεωτέρων Μνημείων, καθώς και οι εποπτευόμενοι φορείς του ΥΠΠΟΑ προχωρούν στον προγραμματισμό εκδηλώσεων για την εκατονταετηρίδα από την Μικρασιατική Καταστροφή.