Τα κλασικά: Μπιλ Έβανς, Waltz for Debby

Τιτάνας της τζαζ στον 20 αιώνα, ο Μπιλ Έβανς συνεχίζει να εμπνέει μουσικούς και μουσικές...

Τα κλασικά: Μπιλ Έβανς, Waltz for Debby

Γεννημένος στο Πλέινφιλντ του Νιου Τζέρσεϊ το 1929, με σπουδές κλασικής μουσικής και το περίοπτο Artist Diploma για την μαθητεία του στην σύνθεση στο Mannes School of Music της Νέας Υόρκης ο Μπιλ Έβανς συναντήθηκε to 1959 με το σεξτέτο του Μάιλς Ντέιβις για την ηχογράφηση του μνημειώδους Kind of blue.

Στη συνέχεια χρησιμοποιώντας ιμπρεσιονιστική αρμονία και ερμηνεύοντας κομμάτια από το παραδοσιακό ρεπερτόριο της τζαζ καθιερώθηκε ως επικεφαλής ενός μουσικού τρίο με μπασίστα τον Σκοτ λα Φάρο και ντραμίστα τον Πολ Μόσιαν.

Ακροβατώντας ανάμεσα στον εθισμό του στα ναρκωτικά και σ' ένα σχετικά πρόωρο τέλος, ο Έβανς κατάφερε να δημιουργήσει ένα αξεπέραστο μύθο, φιγουράροντας μέχρι σήμερα ως ο σημαντικότερος πιανίστας της τζαζ. Από την εργώδη δράση του στη μουσική, από τα υπέροχα κονσέρτα του σε όλο τον κόσμο, που αναδεικνύουν την δεξιοτεχνία αλλά και τον φιλοσοφικό διαλογισμό του, ας κρατήσουμε το εμβληματικό «Waltz for Debby», που παραμένει ακόμα και σήμερα ένα από τα πιο σημαντικά standards στη μετεπολεμική τζαζ σκηνή.