Με νέες δράσεις το Φεστιβάλ Αθηνών Επιδαύρου καλωσορίζει το 2022

Με νέες δράσεις καλωσορίζει το 2022 το Φεστιβάλ Αθηνών Επιδαύρου

Με νέες δράσεις το Φεστιβάλ Αθηνών Επιδαύρου καλωσορίζει το 2022

H Καλλιτεχνική Διευθύντρια του Φεστιβάλ Αθηνών, Κατερίνα Ευαγγελάτου με σύνθημα τον αρχιτεκτονικό όρο "Open plan", εγκαινίασε το 2020 μια νέα πλατφόρμα δράσεων που έδωσε τη δυνατότητα να επεκταθεί, για πρώτη φορά στην ιστορία του θεσμού, η δραστηριότητά του κατά τη διάρκεια της χειμερινής σεζόν. Στο πνεύμα του "Open plan" πραγματοποιήθηκαν δωρεάν εργαστήρια, masterclasses, παραστάσεις, webinars και πρωτότυπα καλλιτεχνικά έργα. Με επίκεντρο τον Χώρο Β’ της Πειραιώς 260 συμμετείχαν επαγγελματίες καλλιτέχνες αλλά και ένα ευρύτερο κοινό όλων των ηλικιών. Μάλιστα ο καλός σχεδιασμός επέτρεψε να διεξαχθούν και διαδικτυακά, γεφυρώνοντας ψηφιακά τις αποστάσεις που μας χωρίζουν στην παρούσα συνθήκη της πανδημίας. Το Open plan επιστρέφει και το 2022 θα φιλοξενήσει νέα σειρά δράσεων εστιάζοντας στη σύνδεση της Μόδας με το Αρχαίο Δράμα, δίνοντας έμφαση σε εφηβικά εργαστήρια για το Θέατρο και τον Χορό και αναδεικνύοντας τη γοητεία της Λογοτεχνίας στο ραδιόφωνο, με όχημα ατμοσφαιρικές "Αλλόκοτες Ιστορίες".

Οι δράσεις του Open Plan είναι τέσσερις και οι δύο πρώτες ξεκινούν τον Ιανουάριο: 1) Το εργαστήριο Μόδας Morphés υπό την καθοδήγηση του καταξιωμένου σχεδιαστή Χρήστου Κωσταρέλλου, κατά τη διάρκεια του οποίου οι συμμετέχοντες/ουσες θα δημιουργήσουν ενδύματα εμπνευσμένα από τη μορφή της "Ελένης" του Ευριπίδη.
2) Το πολύπλευρο εκπαιδευτικό πρόγραμμα Youthquake υπό την καθοδήγηση της Γιώτας Αργυροπούλου και της θεατρικής ομάδας blindspot, που απευθύνεται σε εφήβους 14 - 17 ετών, με στόχο να αποτυπώσει τη δική τους, ιδιαίτερη σχέση με τον σύγχρονο κόσμο, απελευθερώνοντας την εκφραστική τους δύναμη. Με υλικό τις ανησυχίες, τις σκέψεις, τους προβληματισμούς, τα ενδιαφέροντα και τα ταλέντα των εφήβων, το Youthquake, που θα διεξαχθεί από τον Ιανουάριο έως τον Απρίλιο, θα οδηγηθεί κατόπιν σε παράσταση με τη συμμετοχή των εφήβων αλλά και επαγγελματιών ηθοποιών, στο πλαίσιο του Φεστιβάλ Αθηνών Επιδαύρου 2022.

Λίγο αργότερα, εντός της χειμερινής περιόδου, θα ξεκινήσουν δύο ακόμα αγαπημένες δράσεις του Open Plan, με ανανεωμένη φόρμα και περιεχόμενο: τα Radio Plays με θέμα, φέτος, "Αλλόκοτες Ιστορίες", σε καλλιτεχνική επιμέλεια Διονύση Καψάλη και της Καλλιτεχνικής Διευθύντριας του Φεστιβάλ, Κατερίνας Ευαγγελάτου και το εκπαιδευτικό πρόγραμμα Χορού για εφήβους με τη Μαριάννα Καβαλλιεράτου Ancient Future Chorus, στο οποίο οι έφηβοι μαθητές 13 - 17 ετών που θα συμμετάσχουν θα δημιουργήσουν μια δική τους χορογραφική δημιουργία. Οι συμμετέχοντες/ουσες θα συνεργαστούν, ταυτόχρονα, με τη θεατρολόγο Παρασκευή Τεκτονίδου. Αναλυτικότερες πληροφορίες για τις δύο αυτές δράσεις θα ανακοινωθούν εντός του Ιανουαρίου.

Σχετικά με τη θερμή υποδοχή που είχαν τα Radio Plays και τη συνέχισή τους το Φεστιβάλ υπογραμμίζει: "Η μοναχική ακρόαση κατάργησε τους χωροχρονικούς περιορισμούς και τα Radio Plays ενεργοποίησαν ένα σημαντικό καλλιτεχνικό δυναμικό από τον χώρο του Θεάτρου αλλά και της Μουσικής. Συνδυάζοντας φέτος το ραδιοφωνικό Θέατρο με τη Λογοτεχνία του φανταστικού, τα Radio Plays θα συνεχιστούν ως πρωτότυπη σειρά αυτοτελών έργων, με ενιαία σύλληψη και αφετηρία: πέντε ξεχωριστοί σκηνοθέτες/ιδες θα δώσουν ο καθένας τη δική του δημιουργική πνοή σ’ ένα λογοτεχνικό έργο από το σύμπαν του "φανταστικού". Ταυτόχρονα, για το σύνολο των έργων θα γραφτούν, όπως και πέρσι, πρωτότυπες μουσικές συνθέσεις".

Πηγή: athinorama.gr