«Μπορούν να επιστραφούν τα γλυπτά του Παρθενώνα»

Απόρρητο έγγραφο τριάντα ετών φέρνει στη δημοσιότητα η Telegraph σχετικά με την επιστροφή των Μαρμάρων του Παρθενώνα και το θέμα της αλλαγής του σχετικού βρετανικού νόμου.

«Μπορούν να επιστραφούν τα γλυπτά του Παρθενώνα»

Ένα σημαντικό αποχαρακτηρισμένο έγγραφο φέρνει στη δημοσιότητα η Telegraph σύμφωνα με το οποίο θα μπορούσε να αλλάξει ο νόμος του 1963 που απαγορεύει την παραχώρηση κομματιών από τη συλλογή του Βρετανικού Μουσείου και σε αυτό το νόμο στηρίζεται η άρνηση της επανένωσης των γλυπτών του Παρθενώνα, κάτι που αποτελεί πάγιο αίτημα της Ελλάδας και είναι ξανά στην επικαιρότητα μετά και την πρόσφατη συζήτηση Κυριάκου Μητσοτάκη- Μπόρις Τζόνσον.

Σύμφωνα με το συγκεκριμένο έγγραφο, αυτός ο νόμος θα μπορούσε να αλλάξει. Σε αυτό, αλλά και σε άλλα απόρρητα έγγραφα που έχει στη διάθεσή του το μέσο Art Newspapaer παρουσιάζεται η θέση του Βρετανού πρέσβη στην Αθήνα το 1991, ο οποίος είχε παραδεχθεί ότι το θέμα των Μαρμάρων «είναι κάτι που δεν μπορούμε να κερδίσουμε. Το καλύτερο που μπορούμε να κάνουμε είναι να κρατάμε όσο το δυνατόν πιο μετριοπαθή στάση και να αποφεύγουμε να χρησιμοποιούμε επιθετικά επιχειρήματα που θα ακούγονται κούφια στα αυτιά των Ελλήνων. Οι Έλληνες γνωρίζουν ότι θα μπορούσαμε, αν θέλουμε, να χαράξουμε ειδική νομοθεσία για την επιστροφή. Το πρόβλημα είναι ότι δεν θέλουμε» είχε επισημάνει σε έκθεσή του ο Ντέιβιντ Μάιερς. Ο αποχαρακτηρισμένος φάκελος αναφέρεται σε επίσκεψη στην Ελλάδα εκείνη τη χρονιά του τότε Βρετανού υπουργού Πολιτισμού Τίμοθι Ρέντον.