Το «PEN GREECE» επίσημα στη χώρα μας
Η συγγραφέας και κριτικός λογοτεχνίας, Τέσυ Μπάιλα, απάντησε σε διάφορες ερωτήσεις, με αφορμή την ίδρυση του λογοτεχνικού σωματείου «PEN GREECE» στη χώρα μας.
Με αφορμή την ίδρυση του λογοτεχνικού σωματείου «PEN GREECE», επίσημο παράρτημα του «PEN INTERNATIONAL», η συγγραφέας, κριτικός λογοτεχνίας και ιδρυτικό μέλος του «PEN GREECE» Τέσυ Μπάιλα, απάντησε σε αρκετές ερωτήσεις.
Τι πρεσβεύει το «PEN International» και κατ’ επέκταση το ελληνικό παράρτημα «PEN Greece»;
«Το "PEN International" είναι ένας από τους μεγαλύτερους διεθνείς οργανισμούς στον χώρο της λογοτεχνίας και της προστασίας της ελευθερίας της έκφρασης και της πληροφόρησης. Λειτουργεί εδώ και έναν αιώνα και έχει παραρτήματα σε 100 χώρες με περισσότερα από 140 εθνικά κέντρα. Μέλη του "PEN" είναι χιλιάδες δημιουργοί που ενδιαφέρονται για την ανάγνωση, τη λογοτεχνία, το δικαίωμα στην ελεύθερη διακίνηση ιδεών και στην ελεύθερη έκφραση. Επειδή χωρίς τη λογοτεχνία δεν μπορεί να υπάρξει ουσιαστική ελευθερία έκφρασης και χωρίς την ελευθερία έκφρασης δεν μπορεί να υπάρξει ουσιαστική λογοτεχνία, το "PEN" αντιπροσωπεύει την αρχή της απρόσκοπτης μετάδοσης της σκέψης σε κάθε έθνος και μεταξύ όλων των εθνών. Το "PEN Greece" είναι το επίσημο παράρτημα αυτού του διεθνούς δικτύου και εναρμονίζεται απόλυτα με τις αρχές και τις αξίες του».
Ολυμπιακός: Η συμβολή του… Βαλμπουενά
Πώς ξεκίνησε η πρωτοβουλία για την ίδρυση του επίσημου κέντρου PEN Greece;
«Η ιδέα για την ίδρυση του επίσημου παραρτήματος του "PEN International" στην Ελλάδα άρχισε να διαμορφώνεται σταδιακά πριν από δύο χρόνια περίπου και συγκεκριμένα όταν διαπιστώθηκε η ανάγκη ύπαρξης ενός συγκεκριμένου και συστηματικού προωθητικού μηχανισμού της ελληνικής λογοτεχνίας προς το εξωτερικό.
Τον Μάρτιο του 2019 διοργανώθηκε μια πολύ σημαντική ημερίδα με θέμα: "Το παρόν και το μέλλον της ελληνικής λογοτεχνίας στο εξωτερικό", από το λογοτεχνικό περιοδικό "Literature.gr" σε συνεργασία με την Παγκόσμια Πρωτεύουσα Βιβλίου του δήμου Αθηναίων, στο Σεράφειο κέντρο του Δήμου Αθηναίων. Πρόκειται για έναν μαραθώνιο επικοινωνίας στον οποίο συμμετείχαν 25 μεταφραστές και Ελληνιστές από 22 χώρες από όλο τον κόσμο, κάτι που έγινε για πρώτη φορά στη χώρα μας και μεταδιδόταν ζωντανά καθ’ όλη τη διάρκειά του. Τα συμπεράσματα της ημερίδας, τα οποία παρουσιάστηκαν αργότερα και σε ειδική εκδήλωση που φιλοξενήθηκε από τη 16η Διεθνή Έκθεση Βιβλίου Θεσσαλονίκης, ήταν απογοητευτικά, καθώς κατέδειξαν την ανυπαρξία μιας συγκεκριμένης πολιτικής που θα αναδείκνυε την ελληνική λογοτεχνία στο εξωτερικό. Μία από τις πιο θλιβερές διαπιστώσεις ήταν ότι στην Ελλάδα δεν υπήρχε ένα επίσημο παράρτημα του παγκόσμιου δικτύου που ενώνει τον συγγραφικό κόσμο και τον χώρο του βιβλίου γενικότερα, του "PEN International".
Έτσι λοιπόν δημιουργήθηκε μια πυρηνική ομάδα, η οποία ανέλαβε την πρωτοβουλία για τη σύσταση του "PEN Greece" και αποτελείται από τους: Χρήστο Οικονόμου, Εριφύλη Μαρωνίτη, Ντίνα Σαρακηνού, Δημήτρη Σωτάκη, Τέσυ Μπάιλα, Πανίνα Καρύδη και Λίνα Πανταλέων, μέλη σήμερα της προσωρινής διοίκησης. Πολύ γρήγορα γύρω από τα μέλη της διοικούσας επιτροπής συσπειρώθηκε μια ευρύτερη ομάδα από πεζογράφους, ποιητές, εκδότες και ανθρώπους του βιβλίου, οι οποίοι συναποτελούν την ιδρυτική ομάδα του "PEN Greece".
Ύστερα από έναν ολόκληρο χρόνο κατά τον οποίο συντελέστηκαν συντονισμένες προσπάθειες σε συνεχή επικοινωνία με το "PEN International", ψηφίστηκε ομόθυμα η ίδρυση του "PEN Greece" στο Διεθνές Συνέδριο του "PEN International" και έτσι το "PEN Greece" είναι πλέον γεγονός».
Ποιοι είναι οι στόχοι του «PEN Greece»;
«Πρωταρχικός στόχος του "PEN Greece" είναι να είναι ένας ευέλικτος και δραστήριος οργανισμός ο οποίος θα αγκαλιάσει όλους τους δημιουργούς του λόγου και τους αναγνώστες. Θα διευρύνει την επικοινωνία ανάμεσα στην ελληνική λογοτεχνία και στις λογοτεχνίες του υπόλοιπου κόσμου αφενός και αφετέρου θα προωθήσει, σύμφωνα και με τις αρχές του "PEN International", την ελευθερία της έκφρασης και του λόγου. Το "PEN Greece" στοχεύει, επίσης, να συμβάλλει στη διάδοση της φιλαναγνωσίας με εκστρατείες ενημέρωσης και συνεχείς δράσεις, οι οποίες θα εναλλάσσονται και θα γίνει μια προσπάθεια αξιοποίησης των 140 κέντρων "PEN" που υπάρχουν διεθνώς, ώστε η ελληνική λογοτεχνία να συνδεθεί με το παγκόσμιο λογοτεχνικό δίκτυο.
Με το "PEN Greece" ενεργό στην Ελλάδα θα τονιστεί ο ρόλος της λογοτεχνίας στην ανάπτυξη της αμοιβαίας κατανόησης και του παγκόσμιου πολιτισμού, θα δημιουργηθεί μια ισχυρή φωνή για τα δικαιώματα των συγγραφέων και θα γνωρίζουν οι άνθρωποι των γραμμάτων ότι υπάρχει η δυνατότητα να γίνουν μέλη ενός παγκόσμιου ιστορικού φορέα που στελεχώνεται από διακεκριμένους λογοτέχνες, και ανθρώπους του βιβλίου».
Ποιοι μπορούν να γίνουν μέλη του «PEN Greece»;
«Όλοι όσοι ασχολούνται με το γραπτό λόγο και την προφορική επικοινωνία στην Ελλάδα. Το "PEN Greece" θα συμπεριλάβει στους κόλπους του πεζογράφους, ποιητές, θεατρικούς συγγραφείς, συγγραφείς βιβλίων παιδικής και εφηβικής λογοτεχνίας, θεωρητικούς και κριτικούς λογοτεχνίας, σεναριογράφους, δοκιμιογράφους, ιστοριογράφους, δημοσιογράφους, μεταφραστές, επιμελητές κειμένων, εκδότες, μπλόγκερ, εικονογράφους, δημιουργούς κόμικς και graphic novels, εκδότες και άλλους συντελεστές έντυπων ή ηλεκτρονικών περιοδικών και φυσικά αναγνώστες, όλους όσοι δηλαδή σχετίζονται με τη λογοτεχνία τόσο σε επαγγελματικό όσο και σε ερασιτεχνικό επίπεδο ή απλώς απολαμβάνουν τα οφέλη της. Προϋπόθεση είναι να ασπάζονται τις αξίες του "PEN International", για την ελευθερία της έκφρασης και του λόγου, αξίες που κάθε άνθρωπος που σέβεται τον εαυτό του και τον συνάνθρωπό του αποδέχεται».
Η Τέσυ Μπάιλα είναι συγγραφέας και μέλος της προσωρινής διοίκησης του PEN Greece.
Μπορείτε να γίνετε μέλη στο ακόλουθο link: https://drive.google.com/drive/folders/1rxrYut_DXGNug3esetiM_cWBkJUBPTEx?fbclid=IwAR1fn5xpqYoc830vHwiLociww7hOXcVrK0-KWYiTbICCHsiP1J7sH5wR5Zo στο οποίο διατίθενται:
1. O Διεθνής Χάρτης Αρχών του PEN International (PEN Charter)
2. Το καταστατικό του PEN GREECE
3. Η φόρμα υποψήφιου μέλους.