Αυλαία σε θέατρα και συναυλίες από σήμερα (28/5) - Τι ισχύει

Αρχίζουν ξανά από σήμερα Παρασκευή (28/5) οι πολιτιστικές εκδηλώσεις, με αυστηρούς κανόνες ασφαλείας. Πώς θα παρακολουθούμε συναυλίες και θεατρικές παραστάσεις φέτος το καλοκαίρι.

Αυλαία σε θέατρα και συναυλίες από σήμερα (28/5) - Τι ισχύει

Ανοίγουν από σήμερα, Παρασκευή (28/05), οι συναυλιακοί χώροι και τα ανοιχτά θέατρα, ενώ ξεκινούν μετά από διάστημα αρκετών μηνών οι ζωντανές πολιτιστικές εκδηλώσεις.

Η επανέναρξη των μουσικών και θεατρικών παραστάσεων περιλαμβάνεται στο τρίτο στάδιο του ανοίγματος του πολιτισμού, όπως ανακοινώθηκε πριν από μερικές βδομάδες από τον υφυπουργό Πολιτικής Προστασίας Νίκο Χαρδαλιά.

Συγκεκριμένα, προηγήθηκε το άνοιγμα των μουσείων (στις 14/05) και το άνοιγμα των θερινών σινεμά (στις 21/05), όπου επιτρέπονται οι κινηματογραφικές προβολές σε υπαίθριους χώρους με πληρότητα 75%.

Τι ισχύει για τις συναυλίες και τα θέατρα

Σε όλες τις δραστηριότητες του πολιτισμού είναι υποχρεωτική η χρήση μάσκας, οι επισκέπτες θερμομετρούνται κατά την είσοδο τους στην εκδήλωση και επιτρέπεται περιορισμένος αριθμός ατόμων στο χώρο, με τήρηση αποστάσεων ασφαλείας.

Παράλληλα, για τους εργαζόμενους στους χώρους του πολιτισμού είναι υποχρεωτική η χρήση μάσκας και η διενέργεια self-test.

Όσον αφορά τους συναυλιακούς χώρους και τα θέατρα, η πληρότητα είναι στο 50%, απόφαση που δημιούργησε αντιδράσεις από τον Πανελλήνιο Σύνδεσμο Διοργανωτών Πολιτιστικών Εκδηλώσεων (ΠΣΔΠΕ), που ζητά η χωρητικότητα να ανέβει στο 75%.

Σημειώνεται, ότι οι ανωτέρω πολιτιστικές εκδηλώσεις πραγματοποιούνται μόνο με καθήμενο κοινό.

Όπως εξήγησε πρόσφατα ο υφυπουργός Σύγχρονου Πολιτισμού Νικόλας Γιατρομανωλάκης:

"Στις 28 του Μαΐου πάμε στο ζωντανό θέαμα, δηλαδή συναυλίες, παραστάσεις χορού και θεάτρου σε ανοιχτούς χώρους και μιλάμε για πληρότητα 50%, δεν μιλάμε για συναυλίες με όρθιους στην αρένα του γηπέδου. Δημιουργούμε απόσταση ασφαλείας μεταξύ των θεατών, δηλαδή θα γεμίσουμε όλο το θέατρο με αποστάσεις, κάθισμα παρά κάθισμα. Το σύστημα εμείς το λέμε μεταξύ μας σκακιέρα".

Τι αναφέρει το ΦΕΚ

Όπως χαρακτηριστικά αναφέρεται στην σχετική απόφαση για την επανέναρξη των συναυλιών:

  • Από τις 28.5.2021 διενέργεια ζωντανών θεαμάτων και ακροαμάτων υποχρεωτικά σε χώρους διαμορφωμένους για καθήμενους θεατές και μόνο
  • Ποσοστό πληρότητας πενήντα τοις εκατό (50%)
  • Υποχρεωτική δημιουργία κενού χώρου/κενής θέσης ανά δύο (2) καθήμενους
  • Υποχρεωτική τοποθέτηση ατόμων που προσέρχονται μαζί στις δύο θέσεις καθήμενων μεταξύ των οποίων δεν μεσολαβεί κενός χώρος/κενή θέση
  • Απαγόρευση διαλείμματος κατά τη διάρκεια του ζωντανού θεάματος/ακροάματος. Εξαιρούνται ολιγόλεπτες παύσεις για τεχνικούς λόγους κατά τη διάρκεια των οποίων οι θεατές παραμένουν στις θέσεις τους
  • Υποχρεωτική απόσταση τριών (3) μέτρων μεταξύ σκηνής και θεατών
  • Υποχρεωτική ταξιθεσία για την τοποθέτηση των θεατών στις θέσεις τους και την τήρηση κανόνων στην προσέλευση και αποχώρησή τους
  • Υποχρεωτική τήρηση απόστασης ενάμισι (1,5) μέτρου μεταξύ των μελών της χορωδίας
  • Υποχρεωτική έκδοση ηλεκτρονικού εισιτηρίου

Πηγή: News247.gr