«O κύριος Ροβινσώνας Κρούσος έμεινε σπίτι»: Έκθεση σύγχρονης τέχνης στο Μουσείο Μπενάκη (vid)
Το Μουσείο Μπενάκη Ελληνικού Πολιτισμού ανοίγει τις διαδικτυακές του πύλες και μας υποδέχεται μαζί με τους επιμελητές της έκθεσης σύγχρονης τέχνης «O κύριος Ροβινσώνας Κρούσος έμεινε σπίτι. Περιπέτειες σχεδιασμού σε συνθήκες κρίσης» για μία online προεπισκόπηση.
Το έτος 2021 σηματοδοτεί 200 χρόνια από την Ελληνική Επανάσταση. Την περίοδο που ένα μεγάλο μέρος από τα μόνιμα εκθέματα του 19ου αιώνα, από τον 3ο όροφο του Μουσείου Μπενάκη Ελληνικού Πολιτισμού, θα μεταφερθούν στην Πειραιώς 138 για την επετειακή έκθεση «1821 Πριν και Μετά», μια έκθεση με έργα σύγχρονης τέχνης θα «καταλάβει» τους χώρους των μόνιμων συλλογών που θα βρίσκονται σε μεταβατικό στάδιο. Τα κενά από τα έργα που έφυγαν, οι προθήκες, τα ίχνη των αντικειμένων και η ίδια η απουσία τους θα αποτελέσουν το συγκείμενο μιας έκθεσης γύρω από την έννοια της χειρωνακτικής πρακτικής (craft), του σχεδιασμού, του DIY. Οι 36 καλλιτέχνες παρουσιάζουν έργα, πολλά από τα οποία φτιάχτηκαν ειδικά για την έκθεση, μέσα σε αυτόν τον γεμάτο νοηματοδοτήσεις χώρο προτείνοντας μια διαφορετική εκδοχή της αναπαράστασης της ιστορίας αλλά και μια διαφορετική χρήση των μουσειακών συνθηκών θέασης του έργου τέχνης.
Εν τω μεταξύ, μια διαδικτυακή προεπισκόπηση στις 11 Μαρτίου 2021 θα μας αποκαλύψει τα στάδια εγκατάστασης της έκθεσης στη θέση των μόνιμων εκθεμάτων του 3ου ορόφου του Μουσείου Μπενάκη Ελληνικού Πολιτισμού. Σε αυτό το βίντεο, που θα προβληθεί ζωντανά, παρουσιάζονται πλάνα από το making-of της έκθεσης καθώς και συζήτηση των επιμελητών σχετικά με τον Ροβινσώνα Κρούσο ως “σχεδιαστή σε συνθήκες κρίσης”, με τη μεθοδολογία της επιμέλειας, με τους καλλιτέχνες που προσκλήθηκαν να συμμετάσχουν, με το τί σημαίνει μια τέτοια έκθεση στις συνθήκες που βιώνουμε σήμερα.
Ο Κωστής Βελώνης και η Πολύνα Κοσμαδάκη επιμελητές της έκθεσης «O κύριος Ροβινσώνας Κρούσος έμεινε σπίτι. Περιπέτειες σχεδιασμού σε συνθήκες κρίσης» συζητούν για το σκεπτικό και μας δείχνουν τα στάδια εγκατάστασης της έκθεσης στο Μουσείο Μπενάκη Ελληνικού πολιτισμού.
Η μετάδοση της εκδήλωσης θα γίνει στη σελίδα του Μουσείου Μπενάκη στο facebook* και στο Youtube.
*Δεν είναι απαραίτητο κάποιος να διαθέτει προφίλ στο facebook για να παρακολουθήσει την εκδήλωση.
Πηγή: culturenow.gr