Το Dogma Athens παρουσιάζεται στο fosonline.gr!

Μια παρέα πέντε νέων ανθρώπων αποφάσισε να φτιάξει ένα ξεχωριστό καλλιτεχνικό πρότζεκτ, το Dogma Athens - Παρουσιάζουν στο fosonline.gr το εγχείρημα τους! 

Το Dogma Athens παρουσιάζεται στο fosonline.gr!

Κόντρα στις αντιξοότητες της εποχής, πέντε νέοι άνθρωποι αποφάσισαν να δημιουργήσουν ένα ξεχωριστό καλλιτεχνικό πρότζεκτ, το Dogma Athens. Για το εγχείρημα αυτό, μίλησαν με χαρά στο Fosonline.gr δυο μέλη της ομάδας, η Βένια Παστάκα και ο Κωνσταντίνος Εμμανουήλ.

Πείτε μας για το Dogma Athens! Τι ακριβώς είναι; Ποιανού ιδέα ήταν;

Dogma Team: Το Dogma Athens δημιουργήθηκε από μια ομάδα ανθρώπων που δραστηριοποιούνται στον χώρο του πολιτισμού, σε μια εποχή που η χώρα έβγαινε από μια πολύ δύσκολη, οικονομικά, κατάσταση. Υπήρχε η κοινή ανάγκη για δημιουργία μιας κοιτίδας που ως κύριο στόχο έχει την ανάδειξη και προώθηση νέων – κυρίως – καλλιτεχνών και πολιτιστικών δράσεων τόσο στην Ελλάδα όσο και στο εξωτερικό. Ως επιχείρηση ανήκει σε αυτές της κοινωνικής και αλληλέγγυας οικονομίας, η οποία τα τελευταία χρόνια έχει βρει γόνιμο έδαφος και στη χώρα μας, αλλά όχι τόσο έντονα στον τομέα του πολιτισμού, ενώ αντίθετα στο εξωτερικό αποτελεί εδώ και κάποια χρόνια ένα επιτυχημένο επιχειρηματικό μοντέλο. Στο Dogma Athens ενδιαφερόμαστε για καλλιτέχνες που δραστηριοποιούνται τόσο στο εικαστικό, όσο και στο εφαρμοσμένο κομμάτι των τεχνών, ενώ επιθυμούμε, όταν οι συνθήκες το επιτρέψουν, να επεκταθούμε σε μια σειρά πολιτιστικών δράσεων που θα φέρουν κοντά καλλιτέχνες και κοινό.

Στους δύσκολους καιρούς που ζούμε, πιστεύετε ότι έχουν τύχη τέτοιες προσπάθειες;

Dogma Team: Το Dogma Athens γεννήθηκε μέσα από αυτούς τους δύσκολους καιρούς και εξαιτίας αυτών. Ήδη, από τις πρώτες εβδομάδες της επίσημης παρουσίασης του εγχειρήματός μας, οι αντιδράσεις από καλλιτέχνες αλλά και από το κοινό είναι πολύ θετικές, κάτι που μας γεμίζει αισιοδοξία. Ακριβώς λόγω της έλλειψης κάποιας επίσημης χρηματοδότησης αλλά και της παγκόσμιας πανδημίας, αποφασίσαμε να ξεκινήσουμε το εγχείρημά μας διαδικτυακά. Δημιουργήσαμε λοιπόν το concept store, στο οποίο παρουσιάζονται οι καλλιτέχνες και το έργο τους, ενώ ταυτόχρονα μέσα σε αυτό υπάρχει και το blog του Dogma Athens, που μιλάει για διάφορα καλλιτεχνικά ζητήματα και στο οποίο μπορεί κάποιος, αφού εγγραφεί, να αλληλοεπιδράσει και να αναρτήσει δικές του απόψεις, ιστορίες και οτιδήποτε σχετικό με την τέχνη.

Με ποιους συνεργάζεστε αυτή την εποχή;

Dogma Team: Είμαστε ευτυχείς που σημαντικοί καλλιτέχνες και δημιουργοί έχουν ήδη πιστέψει και προσχωρήσει στο εγχείρημά μας. Αυτή τη στιγμή συνεργαζόμαστε με εικαστικούς, όπως η Νίκη Γκουλέμα, ο Τόλης Τατόλας, ο Θάνος Μακρής, ο Αντώνης Καπνίσης και ο Δημοσθένης Μπογιατζής, και με καλλιτέχνες από τον χώρο του κοσμήματος, όπως η Μαργαρίτα Μυρογιάννη και η «Misineza», τον χώρο της εικαστικής μεταλλουργίας, όπως η Ιόλη Λειβαδά, του ενδύματος, όπως η Έλλη Ρασσιά, και του crochet, όπως η «Hishuk». Ήδη όμως βρισκόμαστε σε συζητήσεις και με άλλους καλλιτέχνες, οι οποίοι δεν είναι ακόμα ανακοινώσιμοι, που θα προσχωρήσουν στην ομάδα μας. Είναι σημαντικό να πούμε πως είμαστε ανοιχτοί σε συνεργασίες και είμαστε συνέχεια σε επαφή με καλλιτέχνες που είτε μας προσεγγίζουν είτε προσεγγίζουμε εμείς.

Ποια τα σχέδια σας για το μέλλον; Τι ονειρεύεστε;

Dogma Team: Βασικός μας στόχος και όνειρο είναι να δημιουργηθεί ο φυσικός μας χώρος που θα επιτρέπει να πάρουν μορφή πολιτιστικές δράσεις, όπως εκθέσεις, διαλέξεις, events, happening, εκπαιδευτικά προγράμματα και πολλά άλλα. Θέλουμε να δημιουργήσουμε μια κοιτίδα που καλλιτέχνες και επισκέπτες θα συνδιαλέγονται σε καθημερινό επίπεδο. Πιστεύουμε πολύ στα οφέλη της τέχνης στο κοινωνικό σύνολο και για το λόγο αυτό τα βήματά μας θέλουμε να είναι αργά και σταθερά ώστε να είναι βιώσιμο όλο αυτό.

Τέλος, δύο λόγια για τον καθένα σας, να σας γνωρίσει καλύτερα ο κόσμος!

Dogma Team: Είμαστε μια ομάδα πέντε ανθρώπων που προερχόμαστε από τον χώρο της ιστορίας της τέχνης, της αρχαιολογίας και της πολιτιστικής διαχείρισης. Είμαστε ένα μικρό σύνολο διαφορετικών ανθρώπων με εμπειρία ετών στο στήσιμο εκθέσεων, την αγορά τέχνης αλλά και την έρευνα. Μας ενώνει η ουσιαστική αγάπη για την τέχνη και τους καλλιτέχνες, καθώς και η θέληση να προσφέρουμε κάτι φρέσκο και ουσιαστικό στο ευρύ σύνολο μέσα από το χώρο του πολιτισμού!

Για περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να μπείτε στη σελίδα της ομάδας athensdogma.com