Mamma mia!!! Είναι η καλύτερη! (pics)
Η ίδια πάντως αρκείται στο να επισημαίνει ότι είναι η γυναίκα που έχει χάσει τα περισσότερα Όσκαρ. Η Όλγα Νικολαΐδου γράφει για τη Μέριλ Στριπ.
Στις 22 Ιουνίου του 1949, γεννιέται στο Σάμιτ του Νιου Τζέρσεϊ, η κατά πολλούς καλύτερη ηθοποιός της εποχής μας. Η ίδια πάντως αρκείται στο να επισημαίνει ότι είναι η γυναίκα που έχει χάσει τα περισσότερα Όσκαρ. Και ναι μεν αυτό είναι μια αλήθεια, στην οποία ωστόσο θα πρέπει να συνυπολογιστεί το γεγονός ότι η Μέριλ Στριπ, περί ης ο λόγος, κατέχει το ρεκόρ υποψηφιοτήτων, αφού έχει προταθεί για το χρυσό αγαλματάκι 21 φορές! Το έχει κερδίσει 3. Το 1979, για την ερμηνεία της στο «Κράμερ εναντίον Κράμερ», το 1982 για την «Εκλογή της Σόφη» ( ο ρόλος αρχικά, προοριζόταν για την Ούρσουλα Άντρες) και το 2012, για την «Σιδηρά Κυρία», όπου υποδύθηκε με απίστευτη επιτυχία την Μάργκαρετ Θάτσερ. Κατέχει επίσης το ρεκόρ υποψηφιοτήτων και στις «Χρυσές Σφαίρες» (32), έχοντας κερδίσει 9.
Ολυμπιακός: Η συμβολή του… Βαλμπουενά
Η Στριπ ξεκίνησε να κάνει δοκιμαστικά, το 1976, οπότε και πέρασε από μια αποτυχημένη οντισιόν για τον πρωταγωνιστικό ρόλο της ταινίας Κινγκ Κονγκ. Λέγεται μάλιστα, ότι ο παραγωγός της ταινίας Ντίνο Ντε Λαουρέντις είπε γι' αυτήν στο γιο του, «είναι άσχημη, γιατί μου την έφερες;» Λίγο αργότερα, αυτή η… άσχημη, γίνεται γνωστή στο ευρύ κοινό, από την τηλεοπτική μίνι σειρά «Ολοκαύτωμα», όπου υποδυόταν μια Γερμανίδα παντρεμένη με έναν Εβραίο καλλιτέχνη την εποχή του Ναζισμού. Από εκεί και πέρα η εξέλιξή της είναι ραγδαία. Καθόλου τυχαία αφού είναι ο άνθρωπος που ό,τι και να την βάλεις να παίξει, θα το παίξει πάρα πολύ καλά.
Πού να την πρωτοθυμηθεί κανείς; Στον «Ελαφοκυνηγό», στην «Εξαφάνιση της Κάρεν Σιλκγουντ», στις «Γέφυρες του Μάντισον», στο «Πέρα από την Αφρική», στην «Κραυγή στο σκοτάδι», στο «Ξένοι στην ίδια πόλη», στο «Ο Διάβολος φοράει Prada», στις «Ώρες», στις «Αμφιβολίες», στο «Τζούλι και Τζούλια»; Είτε παίζει την ακτιβίστρια, είτε παίζει την παιδοκτόνο, είτε παίζει την ναρκομανή, την καλόγρια, την καριερίστα, την σεφ, ή την Πρωθυπουργό, πάντα είναι μοναδικά υπέροχη και μοναδικά μεταμορφωμένη. Για να μην πούμε πόσο εντυπωσίασε στο «Mamma Mia», το μιούζικαλ που γυρίστηκε στη Σκόπελο και που έγινε τεράστια εισπρακτική επιτυχία, αποφέροντας 602,6 εκατομμύρια δολάρια παγκοσμίως. Εκεί η Στριπ, επέδειξε συν τοις άλλοις φοβερές τραγουδιστικές, αλλά και χορευτικές ικανότητες.
Κι όλα αυτά, χωρίς ποτέ να χρησιμοποιήσει την «κρεατομηχανή του Χόλιγουντ», θυσιάζοντας έστω ένα τόσο δα κομματάκι της προσωπικής της ζωής που εξαντλείται σε λίγες γραμμές:
Από το 1978, οπότε και παντρεύτηκε τον Ντον Γκάμερ ζει μαζί του στη Νέα Υόρκη. Έχουν τέσσερα παιδιά και κανένα μέλος της οικογένειάς της ποτέ, δεν έχει απασχολήσει τα σκανδαλοθηρικά περιοδικά, καταρρίπτοντας έτσι τους μύθους που θέλουν τις επιτυχημένες καριέρες να είναι ασυμβίβαστες με επιτυχημένους γάμους και να «τρέφονται» με σάρκες του ιδιωτικού βίου..
Όσο για πριν από το 1978 και πάλι το μόνο που μπορεί να βρει κανείς ψάχνοντας τα προσωπικά της είναι μια συγκινητική ιστορία αφοσίωσης:.
Ήταν αρραβωνιασμένη με τον ηθοποιό Τζον Καζάλ που έπαιζε στον «Ελαφοκυνηγό». Έμεινε δίπλα του, μέχρι που εκείνος χτυπημένος από καρκίνο των οστών άφησε την τελευταία του πνοή. Έχει πει χαρακτηριστικά σε συνέντευξή της:
«Η φροντίδα είναι το μόνο πράγμα που αξίζει γι’ αυτόν που αγαπάς. Όλοι μιλάνε για τον φόβο τους μη χάσουν τον εαυτό τους μέσα στον έρωτά τους για κάποιον άλλον. Πόσος ναρκισσισμός…Καθήκον. Το καθήκον είναι η πανοπλία που φοράς πάνω σου για να παλέψεις για ό,τι αγαπάς».