Τα τραγούδια έχουν Ιστορία: «Τι σήμερα, τι αύριο, τι τώρα» - Όταν ο Τσιτσάνης χώρισε τη Νίνου

Το 1954 γράφτηκε ο επίλογος ενός έρωτα που ζυμώθηκε στα πάλκα αλλά και στα στούντιο φωνοληψίας. Το δίδυμο Τσιτσάνη- Νίνου άλλαξε τα ήθη στην λαϊκή μουσική του '50 και η επιρροή τους αποτυπώθηκε τόσο στους δίσκους των 78 στροφών όσο και στις ζωντανές ηχογραφήσεις από τις νύχτες στου "Τζίμη του Χοντρού".

Τα τραγούδια έχουν Ιστορία: «Τι σήμερα, τι αύριο, τι τώρα» - Όταν ο Τσιτσάνης χώρισε τη Νίνου

Η Μαρίκα Νίνου βρέθηκε στον δρόμο του Τσιτσάνη από ένα καπρίτσιο της τύχης. Προηγήθηκε το επεισόδιο του ξυλοδαρμού της Σωτηρίας Μπέλλου από τους Χίτες πάνω στο πάλκο που οδήγησε στη ρήξη με τον συνθέτη.

Σε αναζήτηση καινούργιας μούσας ο Τσιτσάνης διάλεξε την πρώην ακροβάτισσα Μαρίκα Νίνου η οποία φλεγόταν από το όνειρο μιας καριέρας μπροστά στο μικρόφωνο.

Η αλήθεια είναι ότι από το 1949 μέχρι το 1954 οι καρποί της συνεργασίας αυτής οδήγησαν το ρεμπέτικο τραγούδι σε μια ευλογημένη μετάλλαξη , δίνοντάς του ανάσες ζωής τουλάχιστον για μία δεκαετία ακόμα. Στο προσωπικό επίπεδο οι δύο καλλιτέχνες ζούσαν ένα διακριτικό πάθος το οποίο ωστόσο είχε προεκτάσεις στην πραγματικότητα. Ο Τσιτσάνης ρεαλιστής και συγκροτημένος δεν θα επέτρεπε στην πληθωρική Μαρίκα να αλλάξει τις συντεταγμένες της ζωής του.

Ακολουθώντας το δόγμα "η οικογένεια πάνω από όλα" μεθόδευσε την απομάκρυνσή του από μια σχέση που είχε ήδη διαταραχτεί ύστερα από τις κοινές του εμφανίσεις στην Κωνσταντινούπολη το 1952.

Όταν αρρώστησε η Νίνου και του ζήτησε να την συνοδέψει στην Αμερική η απάντησή του δόθηκε με ένα τραγούδι-αποχαιρετισμό. Η Νίνου μπήκε στο στούντιο και το έγραψε με την πρώτη. Αντιλαμβανόταν κι εκείνη την μοναδικότητα της στιγμής που μια μεγάλη αγάπη, καλλιτεχνική και ανθρώπινη, φτάνει στο τέλος της. "Τι σήμερα, τι αύριο, τι τώρα/ Ας καθαρίσουμε μια ώρα αρχύτερα".