Γιατί η Αυστραλία συμμετέχει στη Eurovision;

Τι και αν παίρνει μέρος στο διαγωνισμό από το 2015, αλίμονο αν ξέρει κανείς για ποιο λόγο η Αυστραλία συμμετέχει στον Ευρωπαϊκό διαγωνισμό τραγουδιού. Ώρα να μάθεις!

Γιατί η Αυστραλία συμμετέχει στη Eurovision;

Για αρχή, η Αυστραλία ήταν πάντα από τις χώρες εκτός Ευρώπης που λάτρευε και παρακολουθούσε φανατικά την Eurovision. Σχεδόν σε κάθε διαγωνισμό (πριν το 2015) γινόταν μια ζωντανή σύνδεση με Αυστραλία.

Το 2015 λοιπόν, οι μεγάλοι αυτοί eurofan συμμετείχαν για πρώτη φορά στην Eurovision και συνεχίζουν μέχρι και φέτος. Αλλά για ποιο λόγο συμμετέχουν; Για αρχή, η Αυστραλία βρέθηκε στη Eurovision το 2015 ως ένα once-off event. Βλέπεις, τότε ήταν η 60η επέτειος της Eurovision με μήνυμα το “Building bridges”, οπότε τους προσκαλέσαμε να συμμετέχουν.

Οι όροι για την συμμετοχή τους τότε έλεγαν πως θα συμμετάσχουν μόνο για εκείνη την χρονιά, εκτός και αν κερδίσουν. Η Αυστραλία όμως δεν κέρδισε τον διαγωνισμό αλλά το 2016 συμμετείχε ξανά, γιατί άραγε;

Τον Νοέμβριο του 2015 ανακοινώθηκε ότι η Αυστραλία μπορεί να συμμετέχει κανονικά σε κάθε Eurovision. Ο λόγος; Σύμφωνα με το BBC Eurovision, το Αυστραλιανό κανάλι SBS είναι μέλος του European Broadcasting Union (EBU), πράγμα που της επιτρέπει να συμμετάσχει στον διαγωνισμό! Με λίγα λόγια πληρώνει στην EBU το υπέρογκο ποσό που απαιτείται για τη συμμετοχή.

Είναι η Αυστραλία η μόνη χώρα εκτός Ευρώπης που συμμετέχει;

Τέλος, η Αυστραλία δεν είναι η μόνη χώρα εκτός της Ευρώπης που συμμετέχει στην Eurovision. Ένα άλλο παράδειγμα είναι το Ισραήλ, που συμμετέχει κανονικότατα από το 1973 και έχει κερδίσει 3 φορές!

Το «ΦΩΣ» στην πόρτα σας και στον υπολογιστή σας