Sketches of Spain Ένα αριστουργηματικό κράμα μουσικής από τον Μάιλς Ντέιβις

Ο Μάιλς Ντέιβις συνδυάζει μουσικά είδη και εποχές σε ένα συγκλονιστικό άλμπουμ

Sketches of Spain  Ένα αριστουργηματικό κράμα μουσικής  από τον Μάιλς Ντέιβις

Το Νοέμβριο του 1959 ο Μάιλς Ντέιβις μπήκε στο στούντιο της Columbia στην 30η οδό της Νέας Υόρκης προκειμένου να ηχογραφήσει ένα ιδιαίτερο άλμπουμ στην Ιστορία της τζαζ. Αξιοποιώντας το 2ο μέρος του κονσέρτου του Αρανχουέθ του Χοακίμ Ροντρίγο και ένα μοτίβο από το μπαλέτο του Μανουέλ ντε Φάγια El amor de brujo ανταποκρίθηκε στο αίτημα της συζύγου του Φράνσις Ντέιβις Τέιλορ να ντύσει μουσικά την παράστασή της με τον χορευτή φλαμένγκο Ρομπέρτο Ιγκλέσιας.

Το συνολικό μουσικό αποτέλεσμα ολοκληρώθηκε τον Μάρτιο του 1960 με την συνεργασία του συνθέτη και ενορχηστρωτή Γκιλ Έβανς ο οποίος παραδέχτηκε πως η αρχική πρόθεσή τους ήταν να αναπαραγάγουν το κονσέρτο του Αρανχουέθ.

Το άλμπουμ the Sketches of Spain κορυφαίο δείγμα μουσικής παρωδίας και επιμειξίας ειδών αξιολογήθηκε από το έγκριτο περιοδικό Downbeat ως ένα από τα κορυφαία μουσικά έργα του εικοστού αιώνα.

Στις ηχογραφήσεις του άλμπουμ συμμετείχαν εκτός του Μάιλς Ντέιβις μουσικοί εγνωσμένης αξίας, μεταξύ των οποίων ο Έλβιν Τζόουνς και ο Πολ Τσέιμπερς.