The Giants of jazz στο καράβι της αθανασίας

Ένα πλήρωμα από καπεταναίους του αυτοσχεδιασμού στο καράβι της αθανασίας...

The Giants of jazz στο καράβι της αθανασίας

O τίτλος Giants of jazz σε μια μικρή μπάντα δίνει οπωσδήποτε μια ιδέα μεγαλοϊδεατισμού για τα μέλη της. Αν σκεφτεί όμως τη σύνθεσή της με τα βαριά ονόματα και την ιστορία τους, τίποτα δεν φαίνεται υπερβολικό. Στο καράβι της αθανασίας το πλήρωμα είναι όλο καπεταναίοι του αυτοσχεδιασμού. Οι «Γίγαντες της τζαζ» ηχογράφησαν για τις εταιρίες Atlantic Records, Concord Records και Emarcy Records, και έκαναν περιοδείες. Στο βίντεο που ακολουθεί το σχήμα εμφανίζεται στην Πράγα.

Όταν σκέφτεσαι τη λέξη μπίμποπ δύο ονόματα σου έρχονται στο μυαλό: Ντίζι Γκιλέσπι και Τσάρλι Πάρκερ. Ο δεύτερος έφυγε νωρίς. Ο πρώτος έζησε αρκετά ώστε στις αρχές του '70 να είναι ακόμα ένας ενεργός δεξιοτέχνης της τρομπέτας. Φαντασμαγορικός, με στοιχεία ιδιοφυούς επιδειξία άφησε μια βαριά κληρονομιά στην τζαζ του 20ου αιώνα. Μαζί με τον Άρμστρονγκ είναι ίσως οι δύο πιο αναγνωρίσιμοι μουσικοί της τζαζ.

Ο Θελόνιους Μονκ είναι συνομίληκος του Γκιλέσπι είναι ένα αναμφισβήτητο μέγεθος στο πιάνο και δύσκολα θα μιλούσε κάποιος για την τζαζ παραλείποντας το όνομά του.

Ο Αρτ Μπλάκι, ο ντραμίστας που κράτησε αντίσταση στο κατακλυσμιαίο ρεύμα της κουλ τζαζ επιμένοντας με το hard bop του στην προγενέστερη φάση του μπίμποπ είναι μια φιγούρα σχεδόν βιβλική για την τζαζ.

Ο Σόνι Στιτ σαξοφωνίστας του μπίμποπ και του hard bop περνιόταν αδίκως για μίμος του Τσάρλι Πάρκερ. Στην πραγματικότητα ήταν ένας εξαιρετικός δεξιοτέχνης που έδειχνε τον προσωπικό του ήχο ειδικά όταν έπιανε στο χέρια του το τενόρο αλλά και το βαρύτονο σαξόφωνο.

O Κάι Κρέστεν Γουίντινγκ ήταν ένας εγνωσμένης αξίας Αμερικανός τρομπονίστας γεννημένος στη Δανία δεξιοτέχνης αλλά δημιουργικός συνθέτης.

Ο Αλ Μακ Κίμπον, ένας κοντραμπασίστας με συμπαγή ρυθμό και εκφραστικό ήχο δεν βγήκε ποτέ έξω από τα όρια του hard bop αλλά άφησε ένα στίγμα που δύσκολα θα προσπερνούσε κανείς.