Ο Ανατόλι Λιάντοβ ήταν ένας σκληρός δάσκαλος

Δάσκαλος του Προκόφιεφ, μεταξύ των άλλων, ο Ανατόλι Λιάντοβ ήταν λάτρης της παράδοσης και δεν σήκωνε πολλούς πειραματισμούς και καινοτομίες. 

Ο Ανατόλι Λιάντοβ ήταν ένας σκληρός δάσκαλος

Ο Ανατόλι Λιάντοβ αποτελεί ακόμα μια ξεχωριστή σελίδα της Ρώσικης μουσικής. Συνθέτης, πιανίστας και δάσκαλος ο Λιάντοβ συνδέθηκε με την ομάδα των Πέντε και στην διάρκεια της πενηνταεννιάχρονης ζωής του συναντήθηκε με όλα τα μεγάλα ονόματα της εποχής στη χώρα του, με πρώτο και καλύτερο τον μεγάλο μαικήνα Μίτροφαν Μπελιάγιεφ αλλά και τον Πιότρ Ίλιτς Τσαϊκόφσκι. Ο τελευταίος είχε μάλιστα αποφανθεί αρνητικά στον εκδότη Μπέσελ σχετικά με ένα πιανιστικό αραβούργημα που συνέθεσε ο Λιάντοβ. Στη συνέχεια όμως άλλαξε γνώμη για τον σπουδαίο αυτό πιανίστα και συνθέτη.

Ο Λιάντοβ σπούδασε κοντά στον Νικολάι Ρίμσκι Κόρσακοφ, για να γίνει ο ίδιος στη συνέχεια ένας από τους πιο γνωστούς Ρώσους δασκάλους από τα χέρια του οποίου πέρασε ο Σεργκέι Προκόφιεφ και ο Ιγκόρ Στραβίνσκι. Είναι χαρακτηριστικό ότι όταν οι μαθητές του «ξέφευγαν» από την μουσική παράδοση γινόταν έξω φρενών και φώναζε: «Απορώ γιατί έρχεστε σε μένα και δεν πηγαίνετε στον Ρίτσαρντ Στράους ή στον Ντεμπυσσύ». Κσι ήταν σαν να τους έλεγε: «Δεν πάτε στο διάολο!»

Το συνθετικό του έργο περιλαμβάνει πολλές και διάφορες δημιουργίες για πιάνο. Ο Ανατόλι Λιάντοβ πέθανε το 1914 σε ηλικία 59 ετών.