Γιάννης Χρήστου: Ο μεγάλος μάγιστρος στο παλάτι των ήχων

Κουβαλώντας την αύρα ενός κοσμοπολίτη, ο Γιάννης Χρήστου περιέβαλε τη μουσική με το μαγνάδι της φιλοσοφίας χωρίς ποτέ να βιάσει τη συνθήκη της μελωδίας και της αρμονίας

Γιάννης  Χρήστου: Ο μεγάλος μάγιστρος στο παλάτι των ήχων

Ακούγοντας κανείς τη «Μουσική του Φοίνικα» ψηλαφίζει τα χνάρια μιας πολυδιάστατης φύσης που κλείνει άλλοτε προς την ελευθερία της ποίησης, άλλοτε προς τη μαθηματική διάσταση της φιλοσοφίας και άλλοτε στο άλυτο μυστήριο του αποκρυφισμού.

Η μεταφυσική διάσταση που έδωσε ο Γιάννης Χρήστου στο έργο του δεν στέρησε διόλου από τη μουσική του τη μελωδία και την αρμονία. Οι φράσεις χτισμένες πάνω σ' ένα συμπαγές και αλάθευτο πολυφωνικό κορμό προσφέρουν τέρψη. Είναι φανερό ότι ο Χρήστου συμβαδίζει με συνθέτες όπως ο Στραβίνσκι ανασύροντας από τα βάθη της παράδοσης μυστηριακές τελετές και απρόσιτους ήχους.

Η ζωή αυτού του ανθρώπου είναι συνδεδεμένη με το έπος του απόδημου Ελληνισμού της Μεσογείου αλλά ταυτόχρονα εμπεριέχει ηρωικές σπουδές στις οποίες εμπλέκονται μορφές όπως ο Ράσελ, ο Βιντγκενστάιν, ο Χάινς Ρέντλιχ, ο Βίτο Φράτσι και η Τζίνα Μπαχάουερ.

Το νήμα της ζωής του Γιάννη Χρήστου κόβεται με ένα τρόπο που θυμίζει το τέλος του Αλμπέρ Καμύ. Ένα αυτοκινητικό δυστύχημα θα μας τον στερήσει σε ηλικία μόλις 44 χρόνων τη μέρα των γενεθλίων του.