Έτα Τζέιμς - Η τραγουδίστρια που ενέπνευσε την Έιμι Γουάινχαουζ

Η Έιμι Γουάινχαουζ στη σύντομη ζωή της  έλαμψε στον κόσμο της μουσικής θυμίζοντάς μας ένα εκρηκτικό μείγμα από φωνές του παρελθόντος

 Έτα Τζέιμς - Η τραγουδίστρια που ενέπνευσε την Έιμι Γουάινχαουζ

Η φωνητική δύναμη κάποιων γυναικών που μεσουράνησαν στο διονυσιακό κόσμο της τζαζ είναι αξιοθαύμαστη. Ξεκινώντας κανείς από την πάπισσα Έλλα Φιτζέραλντ, την αρχετυπική Μπίλι Χολιντέι και την Σάρα Βον δεν μπορεί να μην σταθεί εξίσου εκστατικός στην συμπαγή χροιά της Έτα Τζέιμς με τα ακριβή ποικίλματα και την απαράμιλλη εκφραστικότητα.

Ακούγοντάς την σε standards όπως το Stormy Weather ανακαλύπτουμε τα δάνεια της φωνής και της ερμηνείας που μεταγγίστηκαν σε ένα σύγχρονο μέγεθος όπως αυτό της αδικοχαμένης Έιμι Γουάινχαουζ. Τα γυρίσματα και οι ακροβασίες της φωνής που επιχείρησε η Τζέιμς αρκετές δεκαετίες νωρίτερα, εκτιμήθηκαν δεόντως από την Γουάινχαους και εντάχθηκαν στο ερμηνευτικό της οπλοστάσιο.

Η Τζέιμς όπως και η Γουάινχαουζ τραγουδά στα όρια της έκστασης μεταφέροντας μια αίσθηση τελετουργίας σε νότες και σε μελωδίες που μεταβάλλονται, χρωματίζονται και αλλοιώνονται περίτεχνα.

Η ερμηνεία της Έτα Τζέιμς στο Stormy Weather είναι ίσως η πιο ισορροπημένη, η πιο συμπαγής στην ιστορία του τραγουδιού που δοκίμασαν σχεδόν όλοι οι αστέρες της τζαζ από την Φιτζέραλντ ως τον Σινάτρα.