Επιστροφή στον Κηθ Τζάρετ

Οι μεγάλοι μουσικοί είναι σαν τους μεγάλους συγγραφείς. Αργά ή γρήγορα επανέρχεσαι σ' αυτούς

Επιστροφή στον Κηθ Τζάρετ

Τι σημαίνει αλήθεια ο Κηθ Τζάρετ για τη μουσική και τι σημαίνει η μουσική για αυτόν; Οι μεγάλοι πιανίστες της τζαζ είναι ένα ένδοξο κεφάλαιο που αμιλλάται τους μάγους των πνευστών. Είναι το όργανο που δίνει μια ισορροπία και ένα επιπλέον γόητρο στα οργιώδη παιξίματα του σαξόφωνου και της τρομπέτας. Μπορεί να προσκυνάμε τον Μάιλς Ντέιβις και τον Κολτρέιν αλλά και η σαγήνη ενός πιανίστα όπως ο Κηθ Τζάρετ δεν είναι λιγότερο έντονη.

Αυτός ο άγιος μουσικός κεφαλαιοποίησε στη διάρκεια της σταδιοδρομίας του όλα τα ακουστικά δεδομένα της κλασικής, της τζαζ μπολιάζοντάς τα με ποικίλματα της Ανατολής με μελωδίες και πειραγμένες συγχορδίες που οδηγούν σε πραγματικό διαλογισμό.

Υπήρξε θησαυροφυλάκιο αυτοσχεδιασμού, πληθωρικός, ευφάνταστος, ρηξικέλευθος. Άλλοτε φιλόσοφος άλλοτε ακτιβιστής και άλλοτε εισηγητής καινών δαιμονίων έβγαλε την τζαζ από το κέλυφος του αυτοσχεδιασμού και την οδήγησε σε μυστηριακά μονοπάτια, σε απόκρυφους κόσμους. Του οφείλουμε πολλά και θα επιστρέφουμε σ' αυτόν κάθε φορά που θα αναζητάμε μια κάποια ισορροπία.