Eurovision 2024: Οι 37 χώρες του φετινού διαγωνισμού - Επιστρέφει το Λουξεμβούργο, έξω η Ρουμανία

Έγιναν γνωστές οι 37 χώρες που θα συμμετάσχουν στη φετινή Eurovision - Επιστρέφει μετά από χρόνια το Λουξεμβούργο, έξω (προς το παρόν) η Ρουμανία

Eurovision 2024: Οι 37 χώρες του φετινού διαγωνισμού - Επιστρέφει το Λουξεμβούργο, έξω η Ρουμανία

Η Eurovision 2024 ξεκίνησε και επίσημα! Η Ευρωπαϊκή Ένωση Ραδιοτηλεόρασης (EBU) ανακοίνωσε τη λίστα των συμμετεχόντων της Eurovision 2024, που θα λάβει χώρα στο Μάλμε της Σουηδίας μετά τη νίκη της Loreen στο Λίβερπουλ. Συνολικά, 37 χώρες θα συμμετάσχουν στον 68ο Διαγωνισμό Τραγουδιού της Eurovision.

Αναλυτικά, οι χώρες που θα λάβουν μέρος είναι οι εξής:

Albania – RTSH
Armenia – AMPTV
Australia – SBS (*EBU Associate)
Austria – ORF
Azerbaijan – İctimai
Belgium – RTBF
Croatia – HRT
Cyprus – CyBC
Czechia – ČT
Denmark – DR
Estonia – ERR
Finland – YLE
France – FT
Georgia – GPB
Germany – ARD/NDR
Greece – ERT
Iceland – RÚV
Ireland – RTÉ
Israel – Kan
Italy – RAI
Latvia – LTV
Lithuania – LRT
Luxembourg - RTL
Malta – PBS
Moldova – TRM
Netherlands – AVROTROS
Norway – NRK
Poland – TVP
Portugal – RTP
San Marino – SMRTV
Serbia – RTS
Slovenia – RTVSLO
Spain – RTVE
Sweden – SVT
Switzerland – SRG SSR
Ukraine – Suspilne
United Kingdom – BBC

Ο αριθμός των συμμετεχόντων στον 68ο Διαγωνισμό Τραγουδιού της Eurovision παραμένει σταθερά στις 37 χώρες, με μια χώρα να αποχωρεί και άλλη μια να κάνει την επιστροφή της:

  • Στη λίστα διαφαίνεται η απουσία της Ρουμανίας, κάτι που θεωρούνταν αναμενόμενο ελλείψει πόρων και ενδιαφέροντος από τον ραδιοτηλεοπτικό φορέα. Ωστόσο η EBU στην ανακοίνωσή της επισημαίνει πως βρίσκονται σε συζητήσεις προκειμένου να συμμετάσχει τελικά η βαλκανική χώρα στον Διαγωνισμό.
  • Το Λουξεμβούργο, ένα από τα ιδρυτικά μέλη της Eurovision και μια χώρα που έχει διαγράψει μια άκρως επιτυχημένη πορεία στον Διαγωνισμό, έχοντας κερδίσει πέντε φορές, θα επιστρέψει στο Μάλμε μετά από απουσία 31 ετών. Μάλιστα, η επιστροφή του Λουξεμβούργου ήταν γνωστή στο ευρύ κοινό από τον Μάιο, αφού ανακοινώθηκε και κατά τη διάρκεια του Μεγάλου Τελικού της Eurovision στο Λίβερπουλ.