Τζέιμς Μπράντον Λιούις - Η τζαζ ποτέ δεν πεθαίνει!

Ένας σαξοφωνίστας στη σκιά των γιγάντων της τζαζ

Τζέιμς Μπράντον Λιούις  - Η τζαζ ποτέ δεν πεθαίνει!

Ο Τζέιμς Μπράντον Λιούις, γεννημένος το 1983, είναι παιδί της μουσικής νεωτερικότητας που απλώνει τις ρίζες της στην παράδοση. Σε αυτό τον αχανή και ανταγωνιστικό κόσμο της αυτοσχεδιαστικής μουσικής ο Λιούις επέβαλε την παρουσία του, δουλεύοντας συστηματικά, ευλαβικά θα έλεγε κανείς, με την παράδοση.

Το άλμπουμ Divine Travels που εκτόξευσε τη φήμη του το 2014 σύστησε στο παγκόσμιο κοινό έναν μουσικό εμποτισμένο με έναν αιώνα μουσικής, ένα στιβαρό δεξιοτέχνη, ένα σαξοφωνίστα που κρατά άσβεστη την ιερή δάδα του αυτοσχεδιασμού πατώντας γερά πάνω στα μονοπάτια των μεγάλων δασκάλων.

Πειραματισμός και παράδοση, νεωτερικότητα και Ιστορία είναι τα στοιχεία που χαρακτηρίζουν τον Τζέιμς Μπράντον Λιούις, τα στοιχεία που προσδιορίζουν το παίξιμό του και την θέση του στη νέα σκηνή της τζαζ.

Οι New York Times με αφορμή την κυκλοφορία του άλμπουμ Jesup Wagon, αποθέωσαν τον Τζέιμς Μπράντον Λιούις γράφοντας: «Ενσαρκώνει και υπερβαίνει την παράδοση». Το Ebony Magazine τον κατέταξε στους «7 μουσικούς που αξίζει κανείς να ακούσει σήμερα». Ο Σόνι Ρόλινς τέλος είπε για τον Λιούις: «Είναι ένας πολλά υποσχόμενος μουσικός που μπορεί να παίξει σπουδαία πράγματα έχοντας θητεύσει στην τέχνη των παλιότερων».