Ένας μεγάλος Έλληνας ποιητής είχε τρέλα με το «Αχ χελιδόνι μου»!

Το τραγούδι των Λοΐζου-Παπαδόπουλου που ερμήνευσε σε πρώτη εκτέλεση ο Γιώργος Νταλάρας ήταν το αγαπημένο ενός μεγάλου ποιητή μας.

Ένας μεγάλος Έλληνας ποιητής είχε τρέλα με το «Αχ χελιδόνι μου»!

Ο Λευτέρης Παπαδόπουλος έγραψε τους στίχους και ο Μάνος Λοΐζος τη μουσική. Το «Αχ χελιδόνι μου» κυκλοφόρησε μεσούσης της Χούντας με αλληγορική σημασία και παρέκαμψε τη λογοκρισία της εποχής. Σύμφωνα με τον Παπαδόπουλο ο Λοΐζος έγραφε και ξανάγραφε τη μελωδία χωρίς ποτέ να είναι ευχαριστημένος. Η μακρά περίοδος δοκιμασίας ωστόσο έλαβε τέλος και το τραγούδι κυκλοφόρησε μέσα στο άλμπουμ «Μέτοικος» του 1971.

Στα χρόνια που ακολούθησαν ο Μάνος Λοΐζος συνήθιζε να παίζει τακτικά τάβλι με τον ποιητή Νίκο Καρούζο. Ο μεγάλος αυτός ποιητής, σύμφωνα με τον Παπαδόπουλο, είχε λόξα με το «Αχ χελιδόνι μου».

Κάθε φορά που εμφανιζόταν στο σπίτι του Λοΐζου για το τάβλι, έλεγε στον συνθέτη: «Μάνο, το ούζο μου και το "Αχ χελιδόνι"». Κι έτσι άρχιζαν το τάβλι τους με μουσική υπόκρουση αυτό το τραγούδι. Κάθε φορά που τελείωνε, ο Καρούζος σηκωνόταν και το έβαζε από την αρχή για να επιστρέψει στην παρτίδα. Με τον τρόπο αυτό και τη φωνή του Γιώργου Νταλάρα, το παιχνίδι συνεχιζόταν ώρες ολόκληρες.