Σαντάνα και Χέρμπι Χάνκοκ: Η μουσική είναι μία και αδιαίρετη

Ένας θρύλος της ροκ και της λάτιν τζαζ ανάμεσα στους τιτάνες του αυτοσχεδιασμού.

Σαντάνα και Χέρμπι Χάνκοκ: Η μουσική είναι μία και αδιαίρετη

Οι παραστάσεις αυτοσχεδιασμού στον χώρο της τζαζ ήταν ανέκαθεν εξίσου σημαντικές με τις ηχογραφημένες δημιουργίες των μεγάλων μουσικών.

Το 1981 ο Κάρλος Σαντάνα, αυτός ο μύθος της ροκ και της λάτιν τζαζ, συνάντησε τέσσερις εμβληματικούς μουσικούς: Χέρμπι Χάνκοκ, Τόνι Γουίλιαμς, Ρον Κάρτερ και Γουίντον Μαρσάλις. Από την συνάντηση αυτή προέκυψε ένα εκρηκτικό μίγμα ήχων και ρυθμών μέσα σε μια χορευτική ατμόσφαιρα που ξεπερνά κάθε φαντασία.

Ο Σαντάνα με την κιθάρα του δείχνει να προσθέτει κάτι επίκαιρο στους στοχαστικούς αυτοσχεδιασμούς των μεγάλων αστέρων της τζαζ. Η μουσική είναι μία και αδιαίρετη. Το ηχόχρωμα, η φιλοσοφία, οι μελωδικές αφετηρίες, η αρμονία και οι αυτοσχεδιαστικές προθέσεις των μουσικών μοιάζουν να ζυμώνονται στο μεγάλο χωνευτήρι της τέχνης.

Τίποτε δεν ξενίζει, τίποτε δεν προκαλεί αμηχανία. Επικρατεί η συμφιλίωση, η συγκατοίκηση, η συνύπαρξη, όλα για το καλό της μουσικής. Τέτοιες καλλιτεχνικές συναντήσεις θα ακούγονται και θα ξανακούγονται σε βάθος δεκαετιών, συνεισφέροντας σε αισθητική και αισιοδοξία, σ' ένα κόσμο αριθμών και δυσοίωνων μηνυμάτων.