Μάριον Μπάουερ - Η μουσική ιδιοφυία της «Αμερικάνικης νιότης»

Η Μάριον Μπάουερ όπως και ο Άαρον Κόπλαντ έδωσε με το έργο της μια ταυτότητα στην Αμερικανική μουσική.

Μάριον Μπάουερ - Η μουσική ιδιοφυία της «Αμερικάνικης νιότης»

Γόνος πολυμελούς οικογένειας Γαλλοεβραίων μεταναστών η Μάριον ήταν το μικρότερο από τα επτά παιδιά του Ζακ και της Ζουλί Μπάουερ, έχοντας διαφορά 17 χρόνων από τη μεγαλύτερη αδερφή την Έμιλυ.

Ως δίγλωσση η Μάριον ήρθε σε επαφή με τον Ραούλ Πουνιό, τον Γάλλο συνθέτη και διάσημο πιανίστα με τη βοήθεια του οποίου μετακόμισε στο Παρίσι και σπούδασε δίπλα στη Νάντια Μπουλανζέ στις αρχές του εικοστού αιώνα. Ήταν η πρώτη αμερικανίδα μαθήτρια της περίφημης δασκάλας και είναι αυτή που στη συνέχεια συνέστησε στον Άαρον Κόπλαντ να πάρει μαθήματα από την Μπουλανζέ.

Η Μπάουερ, όπως και ο Κόπλαντ, είχε ενεργό ρόλο στη διαμόρφωση της αμερικανικής μουσικής ταυτότητας στο πρώτο μισό του εικοστού αιώνα. Το συνθετικό της έργο περιλαμβάνει έργα για πιάνο, σύνολα δωματίου, συμφωνική ορχήστρα, σόλο φωνή και φωνητικά σύνολα.

Η ερωτική ζωή της Μπάουερ παραμένει μυστήριο ακόμα και σήμερα. Το ενδιαφέρον της για τους άντρες δεν έγινε εμφανές σε καμία στιγμή της ζωής της αλλά και η πιθανολογούμενη ομοφυλοφιλία της δεν είχε ερείσματα στην πραγματικότητα.