So what - Μάιλς Ντέιβις - Η «κάθοδος των Δωριέων»

Το εναρκτήριο λάκτισμα σε μια αριστουργηματική ηχογράφηση.

So what - Μάιλς Ντέιβις - Η «κάθοδος των Δωριέων»

Είναι η μεγάλη στιγμή της τζαζ όταν ο Μάιλς Ντέιβις ηχογραφεί το 1959 τον δίσκο του Kind of Blue, ξεκινώντας από μια σύνθεση σταθμό με τον χαρακτηριστικό τίτλο So what. Πρόκειται για ένα αρχετυπικό δείγμα modal jazz πάνω στον Δώρειο τρόπο. Η αρχαιοελληνική μουσική εξακολουθεί να εμπνέει ύστερα από χιλιετίες και αξιοποιείται από τη μουσική πρωτοπορία στον 20 αιώνα.

Το παρακάτω επίσημο βίντεο μας εισάγει στην εποχή της εξιδανίκευσης του μεγάλου Ντέιβις που εξελίσσεται πια σε ένα είδωλο πρώτης γραμμής. Ο Ντέιβις παραμένει ασφαλώς μία από τις μεγάλες σταθερές της αυτοσχεδιαστικής μουσικής αλλά κι ένας από τους μουσικούς που απέκτησε με τα χρόνια διαστάσεις ροκ σταρ. Στην βιντεσκοπημένη ηχογράφηση παίζει η dream team της εποχής με πρώτο και καλύτερο τον γίγαντα Κολτρέιν σε ένα απίστευτο κρεσέντο αυτοσχεδιασμού. Στο μπάσο ο Πολ Τσέιμπερς, στα ντραμς ο Τζίμι Κομπ και στο πιάνο ο Ουίντον Κέλι.

Η μόνταλ τζαζ βασίστηκε στους αρχαιοελληνικούς μουσικούς τρόπους και διέρρηξε τη σχέση εξάρτησης μιας μελωδίας σ' ένα τονικό κέντρο.