Συναυλίες του Μπρέγκοβιτς σε Ραφήνα, Νίσυρο, Δωδώνη

Για περισσότερα από 50 χρόνια, ο Γκόραν Μπρέγκοβιτς (Goran Bregović) αναγνωρίζεται διεθνώς ως ο συνθέτης, μουσικός, στιχουργός, ενορχηστρωτής και παραγωγός με μεγάλη επιρροή, που σημάδεψε τη μουσική σκηνή των Βαλκανίων στον παγκόσμιο μουσικό χάρτη.

Συναυλίες του Μπρέγκοβιτς σε Ραφήνα, Νίσυρο, Δωδώνη

Η απήχηση του στην Ελλάδα υπήρξε εξαρχής τεράστια και εκφράστηκε τόσο στις ηχογραφήσεις όσο και στις ζωντανές εμφανίσεις του.

Αυτό το καλοκαίρι βρίσκει τον αγαπημένο συνθέτη με το νέο άλμπουμ "The Belly Button of the World" και με νέες εμφανίσεις τον Ιούλιο στην Ελλάδα.

Το άλμπουμ που ηχογραφήθηκε την περίοδο της πανδημίας και περιλαμβάνει πέντε έργα, γραμμένα για τρία σόλο βιολιά, μια συμφωνική ορχήστρα, ένα σεξτέτο με ανδρικές φωνές και φυσικά το συγκρότημα Wedding and Funeral Band.

Ο Γκόραν Μπρέγκοβιτς δημιούργησε τρεις λυρικές ιστορίες βασισμένες σε χριστιανικές, εβραϊκές και μουσουλμανικές λειτουργίες που εκτελούνται από τους σολίστ Mirjana Nesković (Σερβία), Gershon Leiserson (Ισραήλ) και Zied Zouari (Τυνησία). Με αυτό το άλμπουμ, ο Γκόραν Μπρέγκοβιτς συγχωνεύει τον πυρήνα της δημιουργικότητάς του με το μέχρι τώρα μουσικό του ταξίδι: κλασικό, άγριο, μοναδικό, εκλεκτικό και πάντα απροσδόκητο… Το άλμπουμ κυκλοφορεί από την Decca σε ηλεκτρονικά και φυσικά δισκοπωλεία.

Παράλληλα ετοιμάζεται να επισκεφθεί την Ελλάδα τον Ιούλιο για τρεις συναυλίες, στη Ραφήνα, τη Νίσυρο και στη Δωδώνη.

Στις εμφανίσεις της Ραφήνας (17 Ιουλίου) και της Νισύρου (18 Ιουλίου) θα τον συνοδεύσει η μπάντα Wedding and Funeral Band, ενώ στην συναυλία στο Αρχαίο Θέατρο της Δωδώνης μαζί του και ένα μικρό κλασσικό σύνολο εγχόρδων και χορωδών, όπου οι κλασσικές συνθέσεις από το νέο δίσκο του και αυτές από την La Reine Margot, θα αποτελέσουν τη βάση της εμφάνισης του, στην έναρξη του 7ου Φεστιβάλ του Δήμου Δωδώνης.


Πληροφορίες συναυλιών
17 Ιουλίου | Ραφήνα

Χώρος: Κολυμβητήριο Ραφήνας

Ώρα έναρξης: 21.00

Πόρτες Ανοίγουν: 19.30

Προπώληση:

ticketmaster.gr
Κολυμβητήριο Ραφήνας
Πνευματικό Κέντρο Ραφήνας
Τιμές εισιτηρίων:

Γενική είσοδος : 30 € (Όρθιοι & Καθήμενοι Δίπλα στη σκηνή και πίσω)
VIP : 60 € (Χώρος για καθήμενους με συνοδευτικά μπροστά στη σκηνή). Αυστηρά περιορισμένος αριθμός.

18 Ιουλίου | Νίσυρος

Χώρος: Κοιλάδα Ηφαιστείου

Ώρα: 21.00

Έναρξη του 1ου Διεθνές Φεστιβάλ Νισύρου

Είσοδος Ελεύθερη

Παραγωγή: Fantasia Music

28 Ιουλίου | Αρχαίο Θέατρο της Δωδώνης

Έναρξη του 7ου Φεστιβάλ του Δήμου Δωδώνης


Goran Bregović
Γεννημένος στο Σεράγεβο το 1950, ο Goran Bregović ήταν ο ιδρυτής και η δημιουργική δύναμη πίσω από το ροκ συγκρότημα Bijelo Dugme. Από το 1974 έως το 1989, οι Bijelo Dugme έγραψαν μια από τις σημαντικότερες πορείες ώστε να θεωρούνται ευρέως ως το πιο δημοφιλές και ισχυρό συγκρότημα που αναδύθηκε από τα Βαλκάνια μέχρι σήμερα, όπως εξάλλου αποδείχθηκε όταν ενώθηκαν ξανά το 2005 για τρία «αποχαιρετιστήρια» σόου μπροστά σε τεράστια πλήθη. Μετά τη διάλυση του συγκροτήματος, ο Goran ξεκινά νέα πορεία.

Έχοντας ήδη γράψει αρκετά soundtracks, ως δευτερεύοντα έργα κατά τη διάρκεια της περιόδου του με το συγκρότημα, ξεκίνησε μια παραγωγική περίοδο σύνθεσης μουσικής για ταινίες. Συνεργάστηκε, μεταξύ άλλων, με τον σκηνοθέτη Emir Kusturica, συνθέτοντας μουσική για τις ταινίες «Les Temps des Gitans» (1989), «Arizona Dream» (1993) και «Underground» (1995), με την τελευταία να κερδίζει το Χρυσό Φοίνικα στο Φεστιβάλ Καννών 1995.

Κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου, ο Goran ηχογράφησε επίσης αρκετά άλμπουμ, συνεργαζόμενος με καλλιτέχνες από ένα ευρύ φάσμα μουσικών ειδών. Μεταξύ αυτών ήταν οι Iggy Pop, Asaf Avidan, Gipsy Kings και οι αείμνηστοι Scott Walker, Cesaria Evora και Rachid Taha. Παρήγαγε επίσης επιτυχημένα άλμπουμ για τους Έλληνες τραγουδιστές Άλκηστης Πρωτοψάλτη, και Γιώργο Νταλάρα, για την Πολωνή τραγουδίστρια Kayah και την Τουρκάλα σταρ Sezen Aksu.

Το 1997, μετά από ένα μακρύ διάλειμμα, ο Goran άρχισε ξανά τις συναυλίες, αυτή τη φορά με το συγκρότημα του Wedding and Funeral Band, που περιλαμβάνει ένα συγκρότημα πνευστών, έναν κρουστό-τραγουδιστή και Βουλγάρες τραγουδίστριες, συχνά εμπλουτισμένο από ένα ανδρικό φωνητικό σεξτέτο και ένα κουαρτέτο εγχόρδων. Τα τελευταία 25 χρόνια, κάνει περιοδείες σε όλο τον κόσμο δίνοντας εκατοντάδες συναυλίες κάθε χρόνο, από τα μεγαλύτερα φεστιβάλ και σκηνές κύρους έως τα μικρά χωριά.

Προσθέτοντας στο ευρύ μουσικό ρεπερτόριό του, ο Goran στράφηκε επίσης στη σύνθεση κλασικής μουσικής, όπως η ορχηστρική μουσική της ταινίας για το «La Reine Margot» (1994) του Patrice Chéreau και οι δύο παραγγελίες για το Festival de St.Denis. Ερμηνευμένες από συμφωνική ορχήστρα το 2002 και το 2016, οι συνθέσεις αυτές παρουσιάστηκαν πάνω από πενήντα φορές σε περιοδείες σε όλο τον κόσμο.