Ανουάρ Μπραχίμ, Ένας μάγος στο ούτι έρχεται στην Αθήνα

Φεστιβάλ Αθηνών Επιδαύρου 2023: Ο δεξιοτέχνης ουτίστας Ανουάρ Μπραχίμ με το κουαρτέτο του στο Ηρώδειο

Ανουάρ Μπραχίμ, Ένας μάγος στο ούτι  έρχεται στην Αθήνα



Ο Ανουάρ Μπραχίμ έρχεται στο Ηρώδειο με το κουαρτέτο του σε μια βραδιά που έχει το όνομα του εκπληκτικού δίσκου του “The Astounding Eyes of Rita”.


Από την Ανατολή στη Δύση


Ο Μπραχίμ γεφυρώνει με τις μελωδίες του δύο φαινομενικά διαφορετικούς κόσμους: την αραβική μουσική παράδοση και το ηχόχρωμα της Μεσογείου με τη λόγια δυτική μουσική παράδοση και την τζαζ. Είναι ο δημιουργός που έβγαλε την αραβική μουσική από το παραδοσιακό της πλαίσιο και την έφερε πιο κοντά στις ανησυχίες και τις φιλοδοξίες της σύγχρονης εποχής, χωρίς να αρνηθεί τις πηγές της.

Ποιος είναι ο Ανουάρ Μπραχίμ

Γεννημένος στην Τυνησία το 1957 ο Ανουάρ Μπραχίμ (Anouar Brahem) υπήρξε μαθητής του περίφημου Αλί Σρίτι. Ξεκίνησε το ούτι σε ηλικία 10 ετών και με τα χρόνια κατόρθωσε να μετατρέψει το δημοφιλές μουσικό όργανο σε φωνή που ιστορεί χαμηλόφωνα, με κινηματογραφικό τρόπο, διαδρομές συναισθημάτων και ταξίδια.

«Δεν έχω κάνει ανώτατες σπουδές στη μουσική. Είχα την τύχη να έχω εξαιρετικούς δασκάλους στην πατρίδα μου. Εμένα τα είδωλά μου και οι δάσκαλοί μου ήταν όλοι παραδοσιακοί μουσικοί. Η αραβική μουσική είναι κυρίως φωνητική, δεν υπήρχε παράδοση στα ακουστικά όργανα. Θυμάμαι όταν έδωσα τις πρώτες μου σόλο συναυλίες στην Τύνιδα, όπου έπαιζα δικές μου συνθέσεις, οι μουσικοί νόμιζαν ότι είμαι τρελός, ο κόσμος όμως ανταποκρίθηκε» λέει ο Μπραχίμ.

Καθοριστική για τη διαμόρφωση της μουσικής του ταυτότητας υπήρξε η περίοδος που πέρασε στο Παρίσι στις αρχές της δεκαετίας του ’80. Εκεί ήρθε σε επαφή με νέα ακούσματα, κυρίως με τη δυτικοευρωπαϊκή και τη τζαζ μουσική.

Ανουάρ Μπραχίμ - Μεσογειακός αυτοσχεδιασμός

«Το 1980 ήρθα στη Γαλλία για μια νέα εμπειρία. Ήθελα να γνωρίσω μουσικούς από διαφορετικούς ορίζοντες. Αυτός ήταν ο κύριος λόγος που πήγα στο Παρίσι. Στην περίπτωσή μου ως μη Ευρωπαίος μουσικός, “έπεσα” αυτομάτως στην έθνικ κατηγορία. Ακόμα όμως κι αν προερχόμουν από την παραδοσιακή μουσική, ήθελα πάνω απ’ όλα να παίζω, καλώντας μουσικούς από διαφορετικούς ορίζοντες».

Η μουσική του Μπραχίμ αλλά και οι μουσικοί με τους οποίους έχει συνεργαστεί, τον κατατάσσουν στη world jazz, η ποικιλία όμως των αναφορών του κάνει τον ήχο του προσωπικό και αταξινόμητο.


Anouar Brahem
Photo: Marco Borggreve

Η συναυλία του Ανουάρ Μπραχίμ στο Ηρώδειο έχει τον αινιγματικό τίτλο The Astounding Eyes of Rita (Τα εκθαμβωτικά μάτια της Ρίτα). Μαζί με το σπουδαίο μουσικό στη σκηνή του Ρωμαϊκού Ωδείου θα βρίσκεται και το κουαρτέτο του, το Anouar Brahem Quartet.

Μαζί του θα ακούσουμε το μπάσο κλαρινέτο του Κλάους Γκέζινγκ με τα υπέροχα ηχοχρώματα, τα αραβικά κρουστά μπεντίρ και νταρμπούκα του δεξιοτέχνη Χαλίντ Γιασίν και τη βάση των μελωδιών από το κοντραμπάσο του Μπγιορν Μάγιερ.

Ως φυσικός ηγέτης αυτής της ομάδας, μετά από δέκα χρόνια δημιουργικής συμπόρευσης και συνεργασίας με τους μουσικούς του, ο Μπραχίμ αντικρίζει με φρέσκο βλέμμα το μουσικό σύμπαν του και ανοίγεται σε νέους ορίζοντες.

Συντελεστές

Μουσικοί
Anouar Brahem ούτι
Klaus Gesing μπάσο κλαρινέτο, σοπράνο σαξόφωνο
Björn Meyer μπάσο
Khaled Yassine νταρμπούκα, μπεντίρ

Παραγωγή Φεστιβάλ Αθηνών Επιδαύρου

Photo Credit: Marco Borggreve

21:00

Τοποθεσία:

Ωδείο Ηρώδου Αττικού, Διονυσίου Αρεοπαγίτου, Αθήνα

5/72023

Eισιτήρια:

από 5€

Πληροφορίες / Κρατήσεις: