Olé Coltrane - Όταν ένα άλμπουμ γίνεται θρύλος

Η δισκογραφία του Τζον Κολτρέιν είναι αν μη τι άλλο συναρπαστική.

Olé Coltrane - Όταν ένα άλμπουμ γίνεται θρύλος

Ο Τζον Κολτρέιν ήξερε πώς να συναρπάζει το κοινό του κάθε φορά είτε στις ζωντανές του εμφανίσεις είτε στις ηχογραφήσεις του στα στούντιο.

Olé είναι ο τίτλος ενός άλμπουμ που σηματοδοτεί το τέλος της συνεργασίας του με την Atlantic Records και αναδεικνύει το ενδιαφέρον του Κολτρέιν για τη μουσική της Ισπανίας. Το εισαγωγικό ριφ του Olé είναι εμπνευσμένο από το El Vito και το παίξιμο στο σοπράνο σαξόφωνο θυμίζει στοιχεία από το περίφημο My Favorite Things.

Η ιδέα του Κολτρέιν να «σχολιάσει» με αυτό τον μνημειώδη τρόπο την Ισπανική μουσική πιθανόν να προήλθε από τον δίσκο του Μάιλς Ντέιβις που κυκλοφόρησε ένα χρόνο νωρίτερα με τίτλο Sketches of Spain.

Στο Olé Coltrane αποδεικνύεται για μια ακόμα φορά πως ο Κολτρέιν σε αντίθεση με πολλούς άλλους ταλαντούχους σαξοφωνίστες της εποχής του, προχώρησε τόσο πολύ και ξεχώρισε, γιατί με τον καιρό εξελίχθηκε σε μια τεράστια δεξαμενή ετερόκλιτων ήχων από κάθε γωνιά της γης. Ο σπουδαίος αυτός μουσικός εκτός όλων των άλλων υπήρξε ένας βουλιμικός «αναγνώστης» της μουσικής από όλο τον κόσμο.

Στην ηχογράφηση συμμετείχαν οι μουσικοί:

Τζον Κολτρέιν, τενόρο και σοπράνο σαξόφωνο

Φρέντι Χάμπαρντ, τρομπέτα

Έρικ Ντόρφι, φλάουτο και σαξόφωνο

ΜαΚόι Τάινερ, πιάνο

Αρτ Ντέβις και Ρέτζι Γουόρκμαν, μπάσο

Έλβιν Τζόουνς, ντραμς