Ρεντ Γκάρλαντ: Μποξέρ και «κοκτέιλ» πιανίστας!

Ο Ρεντ Γκάρλαντ είναι από μόνος του μια ιστορία στην Ιστορία της τζαζ

Ρεντ Γκάρλαντ: Μποξέρ και «κοκτέιλ» πιανίστας!

Ο Μάιλς Ντέιβις, που παθιαζόταν με την πυγμαχία, εντυπωσιάστηκε όταν έμαθε ότι ο πιανίστας Ρεντ Γκάρλαντ ήταν παλιός πυγμάχος. Φυσικά δεν τον προσέλαβε μόνο για αυτό το λόγο.

Ο Γκάρλαντ έμεινε γνωστός για τo block chord στυλ παιξίματος που καθιέρωσε στο τζαζ πιάνο. Ξεκίνησε με σπουδές κλαρινέτου και άλτο σαξοφώνου αλλά το 1941, σε ηλικία 18 χρονών το γύρισε σε πιάνο. Χρειάστηκε να περιμένει δεκατρία χρόνια, για να γίνει ευρύτερα γνωστός, προσχωρώντας το 1954 στο περίφημο κουιντέτο του Μάιλς Ντέιβις μαζί με τους Τζον Κολτρέιν, Φίλιπ Τζο Τζόουνς και Πολ Τσέιμπερς.

Ο Μάιλς τον ενθάρρυνε να αφομοιώσει τις επιρροές του Αχμάντ Τζαμάλ στο παίξιμό του, μολονότι αυτός ήταν ένας από τους λόγους που κάποιοι κριτικοί τον χαρακτήρισαν «κοκτέιλ» πιανίστα.

Η σχέση του με τον Μάιλς πέρασε από χίλια κύματα αλλά με κάποιο τρόπο ο Γκάρλαντ ήταν σχεδόν πάντοτε παρών στις μεγάλες στιγμές του τιτάνα της τζαζ.

Στη δεκαετία του '60 με την ροκ να καλπάζει και την τζαζ να περιθωριοποιείται, ο Ρεντ Γκάρλαντ διέκοψε τις δημόσιες εμφανίσεις. Επανέκαμψε μόλις την επόμενη δεκαετία. Ο ξεχωριστός αυτός πιανίστας πέθανε σε ηλικία 60 ετών από καρδιακή προσβολή.