Νασίρ Σάμα - Στο Ιράκ ξέρουν από ούτι

Εκθαμβωτικός δεξιοτέχνης στο ούτι ο Νασίρ Σάμα.

Νασίρ Σάμα - Στο  Ιράκ ξέρουν από ούτι

Όταν ακούς αυτό τον δαιμόνιο μουσικό να ανακατεύει μελωδίες από τη Δύση και την Ανατολή με ένα τρόπο επίσημο που ξεπερνά τον συνήθη αυτοσχεδιασμό, δεν μπορείς παρά να υποκλιθείς στο άκουσμά του.

Είναι αδιανόητη η δεξιοτεχνία του Σαμά στο ούτι αλλά αυτό είναι το λιγότερο. Ο καλλιτέχνης αυτός ποτισμένος από τα ακριβά αρώματα της Ανατολίτικης αλλά και της Ευρωπαϊκής μουσικής, καταπίνει το όργανό του. Η αβίαστη άνεση με την οποία αναμιγνύει τα πάντα μέσα σε μερικές νότες ταχυδακτυλουργικά παιγμένες προσφέρει μεθάει τον ακροατή. Είναι η διαλεκτική του παιξίματός του που εκστασιάζει την ψυχή, ισοδυναμεί με διαλογισμό και ψυχική ανάταση.

Ο Νασίρ Σάμα μας θυμίζει ξανά πως η μουσική είναι μία και αδιαίρετη και πως το ούτι του είναι εδώ για να τη διατρέξει με τις πειραγμένες του νότες και τα παράξενα κουρδίσματα. Η μονωδία του δεν είναι όμως κι ένας μονότονος μονόλογος, κάθε άλλο. Ο Σάμα περιδιαβαίνοντας τους μουσικούς δρόμους της Ανατολής είναι σαν να δίνει κάθε τόσο το χέρι του στην Ευρωπαϊκή πολυφωνία που κι αν δεν είναι παρούσα υπονοοείται με τον πιο ιδιοφυή τρόπο.