Μάιλς Ντέιβις - Ο μεγάλος ασθενής της δεκαετίας του '60

Ο Ντέβις είχε πάμπολλες απουσίες στα χρόνια του '60 λόγω της προβληματικής υγείας του

Μάιλς Ντέιβις - Ο μεγάλος ασθενής της δεκαετίας του '60

Όσες φορές πάντως ανέβαινε στη σκηνή ή έμπαινε στο στούντιο ξαναγινόταν αμέσως σημείο αναφοράς, εμπνέοντας νέους και χαρισματικούς μουσικούς όπως ήταν τότε ο Χέρμπι Χάνκοκ, ο Τόνι Γουίλιαμς, ο Ρον Κάρτερ και ο Γουέιν Σόρτερ.

Ο Τόνι Γουίλιαμς με την εκθαμβωτική του τεχνική και τον ρυθμικό τυχοδιωκτισμό του μπήκε στην μπάντα του Μάιλς σε ηλικία 17 ετών! Αποτελεί φυσικά έναν από τους κορυφαίους ντραμίστες στην Ιστορία της τζαζ. Αλλά μήπως ο Ρον Κάρτερ είναι μικρότερος μουσικός, ή ο σαξοφωνίστας Γουέιν Σόρτερ και ο πιανίστας Χέρμπι Χάνκοκ. Όλοι αυτοί πέρασαν από τα χέρια του Ντέιβις και έλαμψαν ύστερα στη δεκαετία του '70.

Όσο για τον ίδιο τον Ντέιβις, από το τέλος της δεκαετίας του '60 αλληθώριζε φανερά προς την ροκ, επιχειρώντας να παντρέψει ακούσματα τζαζ και ροκ, όχι πάντα με απόλυτη επιτυχία, καθώς αυτοσχεδίαζε με μεγάλα κενά. Επιπλέον, πρόσθεσε κάποιο ηλεκτρονικό εξάρτημα στην τρομπέτα του, κάνοντας την να θυμίζει ηλεκτρική κιθάρα. Όλα αυτά τα καμώματα πάντως δεν επηρέαζαν τις πωλήσεις των δίσκων του ούτε και την επιρροή που συνέχιζε να ασκεί στους νέους μουσικούς.