Cantaloupe Island από τη μεγάλη νύχτα της τζαζ

Το «στάνταρ» του Χέρμπι Χάνκοκ από το 1964 επανήλθε δριμύτερο είκοσι χρόνια στο νεοϋορκέζικο κονσέρτο με τίτλο: «One night with blue note» που θεωρείται ευρέως μια από τις πιο σημαντικές νύχτες της τζαζ μουσικής. 

Cantaloupe Island από τη μεγάλη νύχτα της τζαζ

Ο Χέρμπι Χάνκοκ, αυτός ο περίφημος πιανίστας της τζαζ, είχε έμπνευση όταν έγραφε το Cantaloupe Island αλλά κι όταν πίσω του παίζουν τα θηρία, είναι μια απόλαυση που δεν θα έχεις πολλές φορές στη ζωή σου. Ο Ρον Κάρτερ στο μπάσο, ο Τόνι Γουίλιαμς στα ντραμπς, ο Φρέντι Χάμπαρντ στην τρομπέτα και ο Τζον Χέντερσον στο τενόρο σαξόφωνο είναι μια πραγματική dream team.

Στο νεοϋορκέζικο ρεσιτάλ, στο Δημαρχείο της πόλης, το 1985, συναντήθηκαν κορυφαίοι μουσικοί. Στο βίντεο αυτό πέντε ασύλληπτοι σολίστες παίζουν τα ρέστα τους πάνω στη βασική μελωδία του Χάνκοκ, αποδεικνύοντας πως ο αυτοσχεδιασμός είναι στην ουσία μια άσκηση πειθαρχίας και αυτοσυγκέντρωσης.

Όπως σε όλες τις τέχνες έτσι και στη μουσική η βαθιά και μακροχρόνια σπουδή, ο αδάμαστος χαρακτήρας του καλλιτέχνη, η δύναμη του ρυθμού αλλά και οι πειραματισμοί από άξιους σολίστες ανοίγουν δρόμους εκεί που δεν το περιμένεις και οδηγούν τη συνείδηση του ανθρώπου σε νέα τοπία ελευθερίας.

Δεν υπάρχουν στ' αλήθεια πολλές στιγμές τόσο μελωδικές αλλά και τόσο ευφάνταστες στην Ιστορία της αέναα εξελισσόμενης τζαζ. Κι αυτές οι ζωντανές εκτελέσεις αποκτούν ιδιαίτερη σημασία, για τον ακροατή, για τον μουσικό, για την ίδια την τέχνη.