Η μισή κλασική μουσική του 20ου αιώνα σε μια φωτογραφία

1932, Βερολίνο, στη σκιά του ναζισμού δύο Ρώσοι τιτάνες της μουσικής

Η μισή κλασική μουσική του 20ου αιώνα σε μια φωτογραφία

Ιγκόρ Στραβίνσκι και Σεργκέι Προκόφιεφ, δυο μεγαλοφυείς συνθέτες της μουσικής που ανανέωσαν τα κλασικά μας ακούσματα στον προηγούμενο ταραγμένο αιώνα συνυπάρχουν σε ένα φωτογραφικό στιγμιότυπο που τραβήχτηκε στις 23 Οκτωβρίου του 1932 στο Βερολίνο.

Τον καιρό εκείνο ο Προκόφιεφ επιζητούσε όλο και περισσότερο την επιστροφή του στη Ρωσία, όπου τελικά γύρισε μόνιμα για να ζήσει στις αντίξοες συνθήκες της σταλινικής τυρανίας.

Πέθανε την ίδια μέρα με τον Στάλιν, 5 Μαρτίου 1953. Κατοικούσε δίπλα στην Κόκκινη Πλατεία και για τρεις ημέρες εξαιτίας του πλήθους που είχε συγκεντρωθεί για να θρηνήσει τον Στάλιν, ήταν αδύνατο να μεταφερθεί η σορός του στα γραφεία της Ένωσης Σοβιετικών Συνθετών για να γίνει η κηδεία, για την οποία χρησιμοποιήθηκαν χάρτινα λουλούδια και μία μαγνητοφωνημένη έκδοση για το πένθιμο εμβατήριο από το Ρωμαίος και Ιουλιέτα καθώς όλα τα λουλούδια και οι μουσικοί είχαν δεσμευτεί για την κηδεία του Στάλιν.

Αντίθετα ο Στραβίνσκι που αποποιήθηκε την Ρώσικη καταγωγή του και πολιτογραφήθηκε Γάλλος αρχικά και Αμερικάνος μετέπειτα μακροημέρευσε και ευτύχησε να ζήσει σε ήρεμο και καλλιτεχνικά ελεύθερο περιβάλλον.