Το παιδί-θαύμα Στέλιος Κερασίδης στο «ΦΩΣ»: «Όνειρό μου να παίξω πιάνο στο Καραϊσκάκη»

Ποιος είναι ο 10χρονος Στέλιος Κερασίδης ο οποίος έχει γίνει viral παγκοσμίως. 

Το παιδί-θαύμα Στέλιος Κερασίδης στο «ΦΩΣ»: «Όνειρό μου να παίξω πιάνο στο Καραϊσκάκη»

Συνέντευξη στον ΘΕΜΗ ΣΙΝΑΝΟΓΛΟΥ

Ποιος είναι ο 10χρονος Στέλιος Κερασίδης ο οποίος έχει γίνει viral παγκοσμίως; Τρελή Ολυμπιακή οικογένεια.

* Ο νεότερος σολίστ στην ιστορία του Ηρωδείου.

* Ο νεότερος Έλληνας σολίστ που εμφανίστηκε στο φημισμένο Carnegie Hall της Nέας Υόρκης και στο Royal Albert Hall του Λονδίνου.

* Ο νεότερος Έλληνας μουσικός στην ιστορία που υπέγραψε συμβόλαιο με δισκογραφική (minos Emi).

* Ένα από τα 100 κορυφαία ταλέντα του κόσμου (σε όλες τις ειδικότητες, μαθηματικοί, μουσικοί, αθλητές, τα πάντα) για το 2022 στα Global Child Prodigy Awards με την απονομή τον επερχόμενο Αύγουστο στο Ντουμπάι.

* Χιλιάδες ακόλουθοι από όλο το κόσμο στα social media με verified λογαριασμούς σε facebook Instagram, YouTube και Tik Tok.

* Εμφανίσεις και ταξίδια στα μεγαλύτερα θέατρα και φεστιβάλ του κόσμου με 18 βραβεία σε παγκόσμιους και πανελλήνιους διαγωνισμούς πιάνου.

* Παγκόσμια απήχηση και αναγνώριση για τις συνθέσεις του Στέλιου με αναφορές και ντοκιμαντέρ στα μεγαλύτερα ΜΜΕ του κόσμου (CNN, BBC, Reuters, CBS, Deutsche Welle, Guardian).

* Το πρώτο παιδί από την Ελλάδα που τιμήθηκε με το κορυφαίο βραβείο προσωπικοτήτων Giuseppe Sciacca με την απονομή τον επερχόμενο Οκτώβριο 2022 στο Βατικανό.

Δεν θα βάζω τι λέει ο μπαμπάς και τι λέει ο γιος χωριστά, θα βάζω κοινή απάντηση- εκτός αν πρέπει.

Για παράδειγμα, ο μικρός είπε: «Θα πάω στο Ντουμπάι για τη βράβευση με κασκόλ του Ολυμπιακού»! Επίσης: «Όταν ο πατέρας μου με ρώτησε ποιανού παίκτη φανέλα θέλω να μου πάρει, χωρίς δεύτερη σκέψη είπα του Γιώργου Πρίντεζη. Η ψυχή και η αφοσίωση που έδωσε στην ομάδα όλα αυτά τα χρόνια μεγάλωσαν την ιστορία του Ολυμπιακού».

Και ο πατέρας είπε: «Στο ποδόσφαιρο έχω μεγάλη αγωνία για τα ματς με τη Μακάμπι σε λίγες ημέρες, φοβάμαι μήπως η ομάδα δεν προλάβει να είναι έτοιμη και τη πατήσουμε (σταυρώνει τα δάχτυλα του…)

Η συνέντευξη δημοσιεύτηκε στο «ΦΩΣ» στις 12/7/2022

Ο Στέλιος τώρα έκλεισε τα 10. Πόσο χρονών ξεκίνησε το πιάνο;

Επειδή τυχαίνει να είμαι καθηγητής πιάνου και σολίστ, ο μικρός ουσιαστικά ξεκίνησε το πιάνο από... την κοιλιά της μάνας του. Έπαιζα όσο εκείνη ήταν έγκυος, και όταν γεννήθηκε τον κοιμίζαμε με μουσική. Από 2 χρονών άρχισε μαθήματα με εμένα και έπειτα με καθηγητές παγκόσμιας φήμης.

Πότε κατάλαβες ότι έχει ιδιαίτερο ταλέντο ο γιος σου;

Από 1,5 χρονών τραγούδαγε τις νότες. Είχε το απόλυτο «αυτί» που το έχει ένας στους δέκα χιλιάδες. Μου έπαιζε στο πιάνο από μωρό και άφηνε την ταλάντωση της χορδής του πιάνου ως το τελείωμα. Πώς να σου το εξηγήσω, οι μουσικοί το καταλαβαίνουν. Τα μωρά χτυπάνε το πιάνο σαν κρουστό. Το κοπανάνε. Ο μικρός δεν κοπάναγε τα πλήκτρα, άκουγε τις νότες κάθε πλήκτρου ως το τέλος.

Πότε έπαιξε το πρώτο του κομμάτι;

Την πρώτη του κλασική «συναυλία» την έκανε 3 χρονών στο Ωδείο.

Πότε έκανε την πρώτη δική του σύνθεση;

Από τα 4 του χρόνια έγραφε τις δικές του μελωδίες, και έγινε επίσημο στα 5 του όταν εμφανίστηκε και έγινε χαμός. Από τα 4 χρόνια του είχε φέρει βραβεία ως σολίστ. Στα 5 του εμφανίστηκε και ως συνθέτης.

Πόσες χιλιάδες ακόλουθους έχει;

Πρόκειται για επικοινωνιακό επίτευγμα. Σε τόσο μικρή ηλικία ένα Ελληνόπουλο να έχει 33.000 ακόλουθους στο facebook, άλλους τόσους στο instagram, μπαίνουμε και στο Tik Tok τον τελευταίο καιρό, έχει και Spotify, μιλάμε για εκατομμύρια προβολές παγκοσμίως στο youtube.

Πώς έγινε ο νεότερος στο Ηρώδειο;

Εννέα χρονών έπαιξε στο Ηρώδειο με την ορχήστρα Τσαϊκόφσκι της Μόσχας και τον πιο ιστορικό μαέστρο στον κόσμο, τον 90χρονο Βλαντιμίρ Φεντοσέγεφ.

Στη Νέα Υόρκη πόσο χρονών έπαιξε;

Πέντε χρονών! Δεν είχε ξαναγίνει τόσο μικρός να παίξει στο φημισμένο Carnegie Hall. Θα σου στείλω λινκς με τα μεγαλύτερα media στον κόσμο που έχουν κάνει αναφορές στον Στέλιο, CNN, BBC, Reuters, CBS, Deutsche Welle, Guardian. H Deutsche Welle πριν από λίγες μέρες έστειλε συνεργείο εδώ και μας έκανε ντοκιμαντέρ. Θα παίξει σε λίγες μέρες. Μέχρι και η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής έχει μιλήσει για το παιδί γιατί είχε γράψει μέσα στην πρώτη καραντίνα για τον κορονοϊό «Το βαλς της απομόνωσης». Αυτό εκτόξευσε τον Στέλιο, εκεί έγινε για πρώτη φορά viral παγκοσμίως.

Βγήκε ο Στέλιος στο youtube μέσα στην πρώτη καραντίνα, είπε μερικά λόγια ενθάρρυνσης στον κόσμο και έπαιξε μία δική του σύνθεση «Το βαλς της απομόνωσης». Έγινε παγκόσμιο trend.

Και πριν από 2 μήνες έγινε viral σε μεγάλα media.

Αυτή ήταν η δεύτερη εκτόξευση, όταν έγραψε μέσα στον πόλεμο στην Ουκρανία την "Αντιπολεμική Σπουδή". Και έτσι ήρθε η Deutsche Welle για ντοκιμαντέρ στο σπίτι μας.

Σε ποιο είδος μουσικής είναι πολύ δυνατός;

Κλασική μουσική είναι τα κονσέρτα του, αλλά η δική του μουσική είναι μεταμοντέρνα, μινιμαλιστική.

Ποιος είναι ο στόχος σου; Πού να φτάσει;

Τώρα θα σου πω Θέμη, γιατί σε διαβάζω από τότε που ήμουν έφηβος, ορισμένα πράγματα που με απασχολούν πολύ. Τον βοηθάω αλλά θέλω να φτάσει όπου θέλει εκείνος. Να κάνει τη δική του πορεία όπως την θέλει. Δεν θέλω να χάσει την παιδικότητά του. Τον ονειρεύομαι να συνεχίσει να αγαπάει τη μουσική, αλλά δεν θέλω να είναι δέσμιος καταθλιπτικά με τον πρωταθλητισμό στη μουσική. Γιατί αυτό είναι επικίνδυνο.

Μπράβο. Δεν σου κρύβω ότι περνούσε από το μυαλό μου ότι την έχεις ψωνίσει. Τώρα όμως βλέπω ότι είσαι συνειδητοποιημένος.

Τον αγαπάει ο κόσμος γιατί δεν παρουσιάζεται ως αποστειρωμένο παιδί θαύμα, αλλά ως «διαβολάκι», ένα παιδί πολύ ζωντανό. Αυτήν την παιδικότητα πρέπει να την προστατεύσω. Μέσα μου παλεύει το «πήγαινε τον Στέλιο όσο πιο ψηλά γίνεται γιατί έχει μεγάλο ταλέντο» με το «πάτα φρένο, κράτα τον παρακάτω από το ταλέντο που έχει, για να παραμείνει ανθρώπινος και παιδί». Κι αυτό κάνω. Το δεύτερο κάνω. Δεν σου κρύβω ότι και αυτή η ιστορία με τα σόσιαλ που του άνοιξα, τον βοήθησε πολύ μεν, αλλά με προβληματίζει όλη αυτή η έκθεση, δεν ξέρω τι αντίκτυπο μπορεί να έχει στο μέλλον.

Πόσο χρονών είσαι;

Είμαι 44.

Τρελός Ολυμπιακός.

Και πιο πολύ μπασκετικός. Εγώ. Ο μικρός γουστάρει πιο πολύ να παίζει ποδόσφαιρο. Αλλά βλέπει κι εκείνος πολύ μπάσκετ επειδή βλέπω εγώ. Έχω ασχοληθεί και επαγγελματικά με το μπάσκετ παλιότερα, έχω διοργανώσει διάφορα τουρνουά.

Τι απώλεια ο Ντόρσεϊ;

Πολύ μεγαλύτερη απώλεια από ό,τι φαίνεται.

Και μεγαλύτερη από ό,τι λένε.

Και από ό,τι φαίνεται και από ό,τι λένε. Θα σου πω τους λόγους.

Πρώτον: Ο Ντόρσεϊ έπαιζε και άμυνα, ήταν ελαφρύς, για αυτό τον άφηνε αρκετά μέσα στα ματς ο Μπαρτζώκας. Δύσκολα βρίσκεις χαρισματικό επιθετικό που να παίζει και άμυνα.

Δεύτερον: Καθόταν στον πάγκο αδιαμαρτύρητα.

Τρίτον: Είχε πολύ καλό σουτ από μέση απόσταση, δεν ήταν μόνο από μακριά. Γενικώς ο Ντόρσεϊ δεν είχε τίποτα του 10, αλλά ήταν σε όλα του 8. Δεν βρίσκεις εύκολα τέτοιον παίκτη. Και με ελληνικό διαβατήριο- αυτό πού το πας!

Αν φύγει ο Βεζένκοφ;

Σε συνδυασμό με τη φυγή του Ντόρσεϊ θα είναι καταστροφή για την ομάδα μας. Ο Βεζένκοφ από μόνος του είναι κομβικός παίκτης για την ομάδα μας. Γι' αυτό και τον βάζει 35 λεπτά να παίζει. Με ολ αράουντ στατιστικά, πού να βρεις αντικαταστάτη.

Σε πόσες χώρες έχει πάει να παίξει πιάνο ο μικρός;

ΗΠΑ Νέα Υόρκη. Αγγλία Λονδίνο. Γερμανία Αμβούργο. Αυστρία Βιέννη. Ιταλία Νάπολη. Ιταλία άλλη φορά στη Ρώμη. Βέλγιο Βρυξέλλες. Και κάτι σημαντικό, Αλβανία Τίρανα πριν από λίγο καιρό, ήταν η πρώτη του διπλωματική αποστολή!

Δηλαδή;

Μας κάλεσε η πρεσβεία της Ελλάδας να πάει ο Στέλιος σε κάποια αρχαία ελληνικά θέατρα εκεί και μνημεία, να παίξει μουσική που έγραψε σε χωριά μειονοτικά. Σε εβδομάδα πολιτισμού της Ελλάδας στην Αλβανία. Παίξαμε στην κεντρική πλατεία στα Τίρανα και ζήσαμε κάτι συγκλονιστικό με τους Βορειοηπειρώτες.

Τι λεφτά φέρνει στο σπίτι ο μικρός;

Τίποτα. Παλεύουμε με τα λιοντάρια. Νομίζουν ότι βγάζουμε πολλά λεφτά, ενώ παλεύουμε να ζήσουμε τα 3 παιδιά μας. Το παιδί κάνει καριέρα χωρίς έσοδα. Λίγοι φίλοι μάς βοηθάνε ως χορηγοί πληρώνοντας τα εισιτήρια για τα ταξίδια- και αυτό είναι όλο. Πώς θα τα βγάζαμε αλλιώς πέρα ρε Θέμη. Δεν γίνεται.

Όταν μεγαλώσει, αν γίνει παγκόσμιο αστέρι, θα έχει μεγάλα έσοδα.

Του το εύχομαι.

Πάει το μυαλό σου ότι άλλα είδη μουσικής που είναι της πλάκας, κάνουν πλούσιους κάτι καλλιτέχνες της πλάκας;

Πώς να μην πάει. Όταν παιδεύεσαι και βλέπεις άλλους να βγάζουν μία «αηδία» - συγγνώμη για τη λέξη - και να κονομάνε, είναι μια πίκρα.

Έλα να κλείσουμε με καμιά τρέλα που έχεις ζήσει με τον Ολυμπιακό.

Ω ρε φίλε, έχω κάνει πολλά παλαβά. Δεν είναι για να γράφονται... Ήμουν αγριεμένος ειδικά με το μπάσκετ όταν ήμουν πιο νέος. Ήμουν ψυχάκιας, πήγαινα συνεχώς στο γήπεδο, μέχρι και στο ΟΑΚΑ στους τελικούς με τον Παναθηναϊκό ακολουθούσα τον Ολυμπιακό. Καθόμουν ανάμεσα σε Παναθηναϊκούς και δεν μιλούσα, έβραζα.

Στέλιο σε ποιο γήπεδο της Ευρώπης θέλεις να πας;

Όνειρο μου είναι να πάω στη Βαρκελώνη σε ένα ματς Τσάμπιονς Λιγκ του Ολυμπιακού μας με την Μπαρτσελόνα που είναι η ομάδα που υποστηρίζω στο εξωτερικό.

Βλέπεις αγώνες;

Ο κόσμος νομίζει ότι επειδή μελετάω καθημερινά πιάνο δεν έχω χρόνο για τίποτα άλλο! Το αντίθετο, εγώ τα παρακολουθώ όλα και έχω χρόνο να αθλούμαι και να βλέπω τους αγώνες της ομάδας μας.

Ποιο είναι το όνειρό σου;

Μια μέρα θέλω να πω στο πρόεδρο του Ολυμπιακού να βάλει ένα πιάνο στο κέντρο του γηπέδου και να παίξω στο ημίχρονο ένα κομμάτι μου αφιερωμένο στον Ολυμπιακό μας.