Πέθανε η Βάσω Αλλαγιάννη

Πέθανε η συνθέτης, στιχουργός και τραγουδίστρια Βάσω Αλλαγιάννη, η δημιουργός του «Αχ! Ελλάδα»

Πέθανε η Βάσω Αλλαγιάννη

Πέθανε η συνθέτης, στιχουργός και τραγουδίστρια Βάσω Αλλαγιάννη - η γυναίκα που είχε βάλει την «υπογραφή» της σε πολλές επιτυχίες, μεταξύ των οποίων στα τραγούδια «Υδροχόος» και «Αχ Ελλάδα».


Η είδηση του θανάτου της έγινε γνωστή από τη Χάρις Αλεξίου, η οποία έγραψε στο Instagram:

«Έφυγε ήσυχα στον ύπνο της

Αυτή η γυναίκα που ήταν τόσα πολλά πράγματα.

Η «Svarno» .

Που έγραφε τραγούδια

Που θεράπευε με Reiki

Που συμβούλευε με αυτογνωσία

Που αγαπούσε με πάθος

Που κάπνιζε πολύ

Που έραβε

Που έπλεκε

Που μας μάλωνε να ξυπνήσουμε

Που γελούσε σαν μωρό

Που τραγουδούσε

Που ταξίδευε πολύ

Που μας γέμιζε δώρα

Η Βάσω Αλλαγιάννη που την τραγούδησα κι εγώ με τους στίχους του Ρασούλη και τους δικούς της στον Ζαμπέτα όπως την τραγούδησαν και τόσοι άλλοι.

Η “Svarno” η φίλη μου και master μου στο Reiki

Έφυγε ήσυχα στον ύπνο της για να αναπαυτεί για πάντα»


Η Βάσω Αλαγιάννη έμαθε μουσική και άρχισε να γράφει τα δικά της τραγούδια αφότου μαθήτευσε δίπλα στον Μάνο Λοϊζο και αργότερα τον Νότη Μαυρουδή.

Ακούγοντας τα πρώτα τραγούδια της, ορισμένα εκ των οποίων αποδείχθηκαν «διαμάντια», οι δάσκαλοί της την παρακίνησαν να ασχοληθεί επαγγελματικά με τη μουσική.


Η πρώτη δισκογραφική της δουλειά είχε τρομερή απήχηση στο κοινό.


Ήταν το «Χαράτσι» (1982), όπου σε στίχους του Μανόλη Ρασούλη έγραψε τον «Υδροχόο» και το «Λεμόνι στην Πορτοκαλιά», για τη φωνή του Νίκου Παπάζογλου.

Η μεγάλη επιτυχία του τρίπτυχου Αλλαγιάννη, Ρασούλη, Παπάζογλου έφερε ακόμη δύο δίσκους, τα «Σύνεργα» (1990) και το «Στο Λυκαβηττό» (1991), με το τραγούδι «Αχ Ελλάδα» να γίνεται ο ύμνος που αγγίζει την ψυχή του σύγχρονου Έλληνα.

Η Βάσω Αλλαγιάννη καταξιωμένη πλέον, συνεργάστηκε δισκογραφικά με το Μανόλη Λιδάκη («4 κύκλοι τραγουδιών», 1995), τη Βούλα Σαββίδη («Το φίλημα του χρόνου» 1992), την Πίτσα Παπαδοπούλου («Με τα μάτια κλειστά», 1994, με το τραγούδι «Πού πάει η αγάπη όταν φεύγει»), το Σταύρο Λογαρίδη («Ονειρεμένες πολιτείες», 1996), τη Χαρούλα Αλεξίου («Παράξενο Φως», 2000), το Δημήτρη Μπάση («Μιλάω Χρόνια», 2000) και άλλους (από το 92 γράφει η ίδια και τους στίχους).

Στη συνέχεια, η Βάσω Αλλαγιάννη κυκλοφόρησε το δίσκο «Svarno», ο οποίος αποτέλεσε μια «εξομολόγηση» της καλλιτέχνη.

«Κλείνοντας 22 χρόνια με τα τραγούδια μου, αισθάνθηκα την ανάγκη να ηχογραφήσω κάποιες μουσικές μου. Μερικές από αυτές είναι από παλαιότερα τραγούδια μου. Κάποιες άλλες τις έγραψα πρόσφατα, για αυτό το δίσκο, με το όνομα Svarno. Ο δίσκος περιέχει δεκαεφτά κομμάτια και σε δύο από αυτά, εν είδος τραγουδιού, για πρώτη φορά ηχογραφείται η φωνή μου, στο “Βοτσαλάκι” και στο “Πολυαγαπημένε μου”» είχε πει η ίδια για το δίσκο.

Πηγή: CNN.gr