Ο Γιώργος Κοντραφούρης στον Φάρο (Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος)

Στο πλαίσιο του πενθήμερου εορτασμού για τα πέντε χρόνια λειτουργίας του (19-23/2/2022), το Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος (ΚΠΙΣΝ) παρουσιάζει ένα επετειακό Jazz Chronicles στον Φάρο με τον Γιώργο Κοντραφούρη.

Ο Γιώργος Κοντραφούρης στον Φάρο (Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος)

Τον Φεβρουάριο του 2017, στην τελετή παράδοσης του ΚΠΙΣΝ από το Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος στην Ελληνική Πολιτεία, ανάμεσα σε άλλους σημαντικούς καλλιτέχνες, ο Γιώργος Κοντραφούρης πλαισίωσε μουσικά με το πιάνο του, μια στιγμή-ορόσημο στην πορεία του Κέντρου Πολιτισμού. Έκτοτε, έχει δώσει το παρόν ξανά και ξανά σε εκδηλώσεις του ΚΠΙΣΝ, συμπράττοντας με μερικούς από τους σπουδαιότερους δημιουργούς της εγχώριας jazz σκηνής, αλλά και παρουσιάζοντας τους νεότερους και πολλά υποσχόμενους εκπροσώπους της.

Έτσι, ο Γιώργος Κοντραφούρης δεν θα μπορούσε να λείπει από τα 5 Χρόνια Κέντρο Πολιτισμού. Την Δευτέρα 21/02, στις 21:00, o παγκοσμίου φήμης πιανίστας και οργανίστας ανεβαίνει στον Φάρο με δύο πρώην μέλη του Baby Trio -του εμβληματικού μουσικού σχήματός του-, για μια ξεχωριστή συναυλία. Δισκογραφημένες και αδισκογράφητες συνθέσεις του Κοντραφούρη, καθώς και του κιθαρίστα Κωνσταντίνου Στουραΐτη, και απρόβλεπτες μουσικές διασκευές εναλλάσσονται από τους δεξιοτέχνες του jazz αυτοσχεδιασμού. Η βραδιά δημιουργεί επί σκηνής την αίσθηση ενός reunion, τόσο λόγω της επιστροφής του Κοντραφούρη στο ΚΠΙΣΝ, όσο και λόγω της επανένωσής του με παλαιότερα μέλη του Baby Trio.

Από τις κορυφαίες και πιο ανήσυχες φυσιογνωμίες στο χώρο της ελληνικής τζαζ, ο Γιώργος Κοντραφούρης χειρίζεται το hammond organ με το δικό του, εντελώς προσωπικό τρόπο. Aφού καθιερώθηκε ως μία από τις πιανιστικές «φωνές» της Ευρώπης, επανασυστήθηκε ως οργανίστας με παρουσία στη διεθνή μουσική σκηνή και δισκογραφία. Καθηγητής τζαζ πιάνου και οργάνου στο Ιόνιο Πανεπιστήμιο, έχει διδάξει στο Ωδείο Athenaeum και στην Ακαδημία Sibelius στη Φινλανδία, ενώ έχει δώσει πλήθος σεμιναρίων σε διάφορες σχολές στην Ελλάδα, την Ιρλανδία, την Ινδονησία και την Εσθονία.

Το Baby Trio δημιουργήθηκε το 2009 από τον Γιώργο Κοντραφούρη για να εκφράσει την αφέλεια, τον εφηβικό ενθουσιασμό και γενικά ό,τι κάνει εντύπωση σε ένα νέο μουσικό όταν αρχίζει να παίζει σε συγκρότημα με τους φίλους του. Πρόκειται για ένα «σχολείο» μουσικών, καθώς οι συμμετέχοντες (κιθαρίστας και ντράμερ), εντάσσονται στο σχήμα από πολύ μικρή ηλικία. Όταν ένα νεαρό μέλος φτάσει τα 25, τότε η «θητεία» του τελειώνει και τη θέση του παίρνει ένα καινούργιο μέλος. Περιστασιακά, παλιότερα μέλη επιστρέφουν στο σχήμα για περιορισμένο αριθμό ζωντανών εμφανίσεων. Αυτή την στιγμή το Baby Trio έχει φτάσει στην 9η εκδοχή του και μέχρι σήμερα έχει κυκλοφορήσει δύο άλμπουμ και ένα E.P., ενώ ένα τρίτο άλμπουμ με ηχογραφήσεις από διάφορες περιόδους αναμένεται το 2023.

Kontrafouris Baby Trio
Γιώργος Κοντραφούρης: Hammond Organ
Κωνσταντίνος Στουραΐτης: Κιθάρα
Γιάννης Παπαδούλης: Ντραμς

Δευτέρα 21/02 | 21:00
ΦΑΡΟΣ