63α Grammy: Έγραψε ιστορία η Beyoncé (vids)

Σαρωτική γυναικοκρατία στην φετινή απονομή των 63ων Grammy - Ποιοι οι νικητές 

63α Grammy: Έγραψε ιστορία η Beyoncé (vids)

Το βράδυ της Κυριακής 14 Μαρτίου απονεμήθηκαν τα 63α Grammy, σε μία ψηφιακή τελετή που όμως έφερε πάνω από είκοσι καλλιτέχνες στη σκηνή της. Ανάμεσα στις λαμπερές περφόρμανς της βραδιάς ξεχώρισαν οι Dua Lipa, για το mendley των «Levitating» και «Don’t Start Now» με τον DaBaby, η Taylor Swift για τις παραμυθικές εκτελέσεις των «cardigan», «august» και «willow», ο Harry Styles με την αργή εκδοχή του «Watermelon Sugar» και φυσικά οι Megan Thee Stallion και Cardi B για την υπερ-σέξυ αλλά τηλεοπτικά φιλική εκτέλεση του «WAP».

Η Megan Thee Stallion έκλεψε δικαιωματικά τα φώτα της βραδιάς εφόσον έγινε η πρώτη γυναίκα ράπερ που κέρδισε στην κατηγορία καλύτερο ραπ κομμάτι, για το «Savage» αλλά και η πρώτη γυναίκα ράπερ στην κατηγορία Καλύτερου Πρωτοεμφανιζόμενου Καλλιτέχνη από το 1999, όταν η Laury Hill κέρδισε την αντίστοιχη τιμή. Εκτός από αυτά, απέσπασε και το βραβείο για την καλύτερη ραπ περφόρμανς.

Η συμμετοχή της Beyoncé στο ρεμίξ του «Savage» αλλά και ο μαχητικός δίσκος της για το Black Lives Matter «Black Parade» της επέτρεψαν να σπάσει ένα διπλό ρεκόρ: αυτό του καλλιτέχνη εν ζωή, άντρα ή γυναίκας, με τα περισσότερα Grammy στην κατοχή του. Με τις 4 νίκες της (καλύτερη ραπ περφόρμανς και καλύτερο ραπ τραγούδι για το «Savage», καλύτερη R&B περφόρμανς για το «Black Parade» και καλύτερο μουσικό βίντεο για το «Brown Skin Girl») έφτασε συνολικά τα 28 βραβεία σε όλη την πορεία της. Η νίκη για την οικογένεια της όμως ήταν πολλαπλή, αφού και η κόρη της Blue Ivy απέσπασε το πρώτο της Grammy σε ηλικία μόλις εννέα ετών, για τη συμμετοχή της στο video clip του «Brown Skin Girl».

Άλλο ένα ρεκόρ έσπασε κατά τη διάρκεια της απονομής, αυτήν τη φορά από την Taylor Swift, η οποία με τη νίκη της στην κατηγορία δίσκος της χρονιάς έγινε η πρώτη γυναίκα καλλιτέχνης με τρεις βραβεύσεις σε αυτήν την κατηγορία («Folklore», «Fearless», «1989»). Ήταν η μοναδική από τις έξι υποψηφιότητες για την οποία βραβεύτηκε, ενώ ένα αντίστοιχο ποσοστό βραβεύσεων είχε και η Dua Lipa, με μία μόλις νίκη για το ντίσκο «Future Nostalgia» στην κατηγορία καλύτερο ποπ φωνητικό άλμπουμ.

Η Billie Eilish από την άλλη έφυγε με δύο βραβεία ανά χείρας, μετά την περσινή της παντοκρατορία στις μεγάλες κατηγορίες: την καλύτερη ηχογράφηση της χρονιάς για το «Everything I wanted», μαζί με τον αδερφό της Finneas, και το καλύτερο κομμάτι γραμμένο για οπτικά μέσα για το «No time to die», το σάουντρακ της ομώνυμης νέας ταινίας James Bond. Το τραγούδι της χρονιάς από την άλλη πήγε στη H.E.R. και το πολιτικό «I can’t breath» ενώ η μόνη αντρική νίκη στις μεγάλες κατηγορίες ήταν αυτή του Harry Styles στην καλύτερη ποπ σόλο περφόρμανς για το «Watermelon Sugar».

Καλύτερος ροκ δίσκος αναδείχτηκε το διχαστικό «The New Abnormal» των The Strokes, που έδωσε στο συγκρότημα την πρώτη νίκη του για όλη την πορεία του, ενώ η καλύτερη ροκ περφόρμανς αποδόθηκε στο «Shameika» της Fiona Apple. Ο δίσκος της «Fetch the Bolt Cutters» κέρδισε το καλύτερο εναλλακτικό άλμπουμ, ενώ η καλλιτέχνιδα δεν παραβρέθηκε στην τελετή γιατί δεν ήθελε να εμφανιστεί στην εθνική τηλεόραση.

Δείτε αναλυτικά όλα τα βραβεία εδώ

Πηγή: athinorama.gr