Τα τραγούδια έχουν Ιστορία - Μπαξέ Τσιφλίκι: Ποια ήταν τα Κούτσουρα του Δαλαμάγκα;

Τσιτσανική ιδιοφυία στο «Μπαξέ Τσιφλίκι» με τον δημιουργό να στέλνει τον έρωτα ενός Επιβατιανού, τη Μαριγούλα, στα Κούτσουρα του Δαλαμάγκα.

Τα τραγούδια έχουν Ιστορία - Μπαξέ Τσιφλίκι: Ποια ήταν τα Κούτσουρα του Δαλαμάγκα;

Ρεμπέτικο τραγούδι του μεσοπολέμου ή της Κατοχής βγαλμένο από τις πιο γόνιμες στιγμές της Τσιτσανικής ιδιοφυίας, το "Μπαξέ Τσιφλίκι" γράφτηκε πιθανόν κατά παραγγελία ενός Επιβατιανού για τον μεγάλο του έρωτα, την Μαριγούλα από την Θεσσαλονίκη.

Ο Τσιτσάνης στα χρόνια του μεσοπολέμου, όταν ζούσε στη συμπρωτεύουσα, επισκεπτόταν συχνά την περιοχή των Νέων Επιβατών για να παίξει και να τραγουδήσει σε διάφορες γιορτές.

Το Μπαξέ Τσιφλίκι είναι η παλιά ονομασία της παραλιακής κωμόπολης Νέοι Επιβάτες που απέχει 22 χιλιόμετρα από τη Θεσσαλονίκη και μέχρι το 1912 αποτελούσε φέουδο Τούρκου Πασά. Το τραγούδι αναφέρεται σε επτά τοπωνύμια της Θεσσαλονίκης και από αυτά επιλέξαμε τα περίφημα Κούτσουρα του Δαλαμάγκα, ένα παράπηγμα εν είδει ταβέρνας στη Θεσσαλονίκη, στην διασταύρωση των οδών Τσιμισκή και Νικηφόρου Φωκά. Ο ιδιοκτήτης της, Γιώργος Δαλαμάγκας ήταν γέννημα θρέμμα Θεσσαλονικιός, λεβεντάνθρωπος και γαλαντόμος αλλά κι εθισμένος στο τζόγο, που τελικά τον κατέστρεψε.

Γεννημένος το 1904, κατέληξε στο γηροκομείο στο Λεμπέτ το 1968 μετά από πολυτάραχη ζωή. Το 1936 εγκαινίασε τα «Κούτσουρα» στην οδό Νικηφόρου Φωκά. Δέκα χρόνια αργότερα μετέφερε την ταβέρνα του στην οδό Αγ. Σοφίας 22, μέχρι το 1958. Ύστερα ξέπεσε και δούλευε σερβιτόρος σε μαγαζιά άλλων. Στα χρόνια της Κατοχής ο Βασίλης Τσιτσάνης, ο Μάρκος Βαμβακάρης και Γιάννης Παπαϊωάννου εργάστηκαν στα "Κούτσουρα του Δαλαμάγκα".

Πάμε τσάρκα πέρα στο Μπαξέ Τσιφλίκι
κούκλα μου γλυκιά απ’ τη Θεσσαλονίκη
Στου Νικάκη τη βαρκούλα, γλυκιά μου Μαριγούλα
να σου παίξω φίνο μπαγλαμά

Πάμε τσάρκα πέρα στο Καραμπουρνάκι
να τα πιούμε μια βραδιά στο Καλαμάκι
κι από ‘κει στο Μπεχτσινάρι, σε φίνο ακρογιάλι
να σου παίξω φίνο μπαγλαμά

Πάμε τσάρκα στην Ακρόπολη, στη Βάρνα
κι από ‘κει στα κούτσουρα του Δαλαμάγκα
Μαριγώ θα σε τρελάνει, ν’ ακούσεις τον Τσιτσάνη
να σου παίξει φίνο μπαγλαμά