Οι 11 καλύτερες τροφές για την ενίσχυση του εγκεφάλου και της μνήμης (μέρος 2ο)

Διαβάστε τις 6 επιπλέον τροφές για την ενίσχυση του εγκεφάλου. Η διατροφή κατέχει σημαντικό ρόλο στη διατήρηση της καλής κατάστασης, τη βελτίωση της μνήμης και της συγκέντρωσης.

Οι 11 καλύτερες τροφές για την ενίσχυση του εγκεφάλου και της μνήμης (μέρος 2ο)

Αντιμετώπισε το μυαλό σου ως ένα δυνατό όργανο. Συνδύασε τις τροφές όπως σου ταιριάζει και δυνάμωσε τη μνήμη και τη σκέψη.

Οι 11 καλύτερες τροφές για την ενίσχυση του εγκεφάλου και της μνήμης (μέρος 1ο)

Είμαστε στην τελική ευθεία για τις εξετάσεις και ας ολοκληρώσουμε τον πίνακα με τις υπερτροφές για τον εγκέφαλο:

6. Μαύρη Σοκολάτα

Η μαύρη σοκολάτα και το κακάο είναι πλούσια σε μερικές ενώσεις που ενισχύουν τον εγκέφαλο, όπως φλαβονοειδή, αντιοξειδωτικά και φυσικά καφεΐνη. Τα φλαβονοειδή της σοκολάτας συγκεντρώνονται στο σημείο του εγκεφάλου που σχετίζεται με τη μάθηση και τη μνήμη. Η σοκολάτα είναι επίσης ένα φυσικό προϊόν που τονώνει τη διάθεση και τα θετικά συναισθήματα.

7. Ξηροί καρποί

Έρευνες έχουν δείξει ότι η κατανάλωση ξηρών καρπών βελτιώνει την υγεία της καρδιάς, άρα και του εγκεφάλου. Οι ξηροί καρποί περιέχουν βιταμίνη Ε, αντιοξειδωτικές ενώσεις και απαραίτητα λιπαρά οξέα που ενισχύουν τη μνήμη ενώ εμποδίζουν την εμφάνιση εκφυλιστικών παθήσεων του εγκεφάλου.

Η βιταμίνη Ε θωρακίζει τη μεμβράνη των κυττάρων απέναντι στις ελεύθερες ρίζες. Ενώ όλοι οι ξηροί καρποί ενισχύουν τη λειτουργία του εγκεφάλου, ιδιαίτερα τα καρύδια έχουν ένα πλεονέκτημα περισσότερο λόγω της περιεκτικότητας τους σε ω 3 λιπαρά οξέα.

8. Πορτοκάλια

Μπορείς να λάβεις τη βιταμίνη C που χρειάζεσαι από 1 μέτριο πορτοκάλι. Η βιταμίνη C είναι ο παράγοντας κλειδί για την πρόληψη της πνευματικής φθοράς. Η βιταμίνη C είναι ένα ισχυρό αντιοξειδωτικό που βοηθά στην εξουδετέρωση των ελευθέρων ριζών που καταστρέφουν τα εγκεφαλικά κύτταρα. Εκτός από τα πορτοκάλια εξαιρετικές πηγές είναι οι πιπεριές, το ακτινίδιο και οι φράουλες.

9. Κολοκυθόσποροι

Οι κολοκυθόσποροι περιέχουν ισχυρά αντιοξειδωτικά που προστατεύουν το σώμα και τον εγκέφαλο από τις ελεύθερες ρίζες. Επίσης περιέχουν μαγνήσιο, ψευδάργυρο, σίδηρο και χαλκό, σημαντικά μεταλλικά στοιχεία για την εγκεφαλική λειτουργία.

10. Αυγά

Τα αυγά είναι μια εξαιρετική πηγή Β6, Β12, φυλλικoύ οξέος και χολίνης.
Η χολίνη είναι σημαντικό μικροθρεπτικό συστατικό που χρησιμοποιεί το σώμα για τη σύνθεση ακετυλοχολίνης, ενός νευροδιαβιβαστή που βοηθά τη ρύθμιση της διάθεσης και της μνήμης. Η ιδανική ποσότητα χολίνης είναι 425 mg την ημέρα και το ασπράδι είναι ιδανική πηγή αφού το ένα περιέχει 112mg.

Οι βιταμίνες του συμπλέγματος Β είναι απαραίτητες για τη σκέψη και τις λειτουργίες του εγκεφάλου, επίσης έχει βρεθεί ότι η έλλειψη της βιταμίνη Β12 και φυλλικου οξέος μπορεί να σχετίζονται με την κατάθλιψη.

11. Πράσινο τσάι

Το πράσινο τσάι περιέχει θειανίνη (L-theanine), ένα αμινοξύ που περνά στην κυκλοφορία αίματος του εγκεφάλου και αυξάνει τη δραστηριότητα των νευροδιαβιβαστών GABA που μειώνουν ο άγχος, το αμινοξύ αυτό αυξάνει και τη συχνότητα των άλφα κυμάτων (Alphawaves) του εγκεφάλου τα οποία βοηθούν στη χαλάρωση και μείωση της κούρασης.

Επίσης περιέχει πολυφαινόλες και αντιοξειδωτικά που προστατεύουν των εγκέφαλο από τη νόσο του Alzheimer’s και το Πάρκινσον, ενώ ενισχύει τη μνήμη.

Η καλή υγεία είναι επιλογή!

Ασλανίδη Αναστασία

Διαιτολόγος – Διατροφολόγος

Σύμβουλος Προσωπικής Ανάπτυξης