Οι 11 καλύτερες τροφές για την ενίσχυση του εγκεφάλου και της μνήμης (μέρος 1ο)

Αυτές είναι οι 5 καλύτερες τροφές για την ενίσχυση του εγκεφάλου. Η διατροφή κατέχει σημαντικό ρόλο στη διατήρηση της καλής κατάστασης, τη βελτίωση της μνήμης και της συγκέντρωσης.

Οι 11 καλύτερες τροφές για την ενίσχυση του εγκεφάλου και της μνήμης (μέρος 1ο)

Ο εγκέφαλος ως κέντρο ελέγχου του σώματος, είναι υπεύθυνος για τη λειτουργία της καρδιάς, για την αναπνοή, ελέγχει την κίνηση, τα συναισθήματα και τη σκέψη. Η διατροφή κατέχει σημαντικό ρόλο στη διατήρηση της καλής κατάστασης, τη βελτίωση της μνήμης και της συγκέντρωσης.

Γονείς και τελειόφοιτοι λυκείου προπονούνται για το τελικό στάδιο μιας μακροχρόνιας προετοιμασίας. Μπορεί η διατροφή να βελτιώσει τη μνήμη, τη συγκέντρωση και την απόδοση; Φυσικά και μπορεί!

Ας δούμε αναλυτικά ποιες τροφές πρέπει να εντάξουμε στο διαιτολόγιο:

1. Λιπαρά ψάρια

Αναφέρουμε την πέστροφα, το σολομό, τις σαρδέλες, το λαβράκι. Τα λιπαρά ψάρια είναι πλούσια πηγή ω3 λιπαρών οξέων. Το 60% του εγκεφάλου είναι λίπος και το μισό από αυτό τύπου ω3. Ο εγκέφαλος χρησιμοποιεί ω3 λιπαρά για να συνθέσει νευρώνες και αυτά τα λιπαρά είναι απαραίτητα για τη μάθηση και τη μνήμη. Επιπλέον μειώνουν τον εκφυλισμό των κυττάρων και προστατεύουν από την νόσο Alzheimer.

Στον αντίποδα η ανεπάρκεια ω3 σχετίζεται με προβλήματα όπως κατάθλιψη. Μια μελέτη αναφέρει ότι τα άτομα που κατανάλωναν συχνά ψάρι είχαν περισσότερη φαιά ουσία στον εγκέφαλο. Η φαιά ουσία περιλαμβάνει τους περισσότερους νευρώνες που αφορούν τον έλεγχο λήψης αποφάσεων, τη μνήμη και το συναίσθημα.

2. Καφές

Δυο βασικά συστατικά του – η καφεΐνη και τα αντιοξειδωτικά - βοηθούν τον εγκέφαλο. Η καφεΐνη έχει τα ακόλουθα πλεονεκτήματα:

α) Αυξημένη εγρήγορση: διατηρεί τον εγκέφαλο σε εγρήγορση εμποδίζοντας την αδενοσίνη, τον χημικό διαβιβαστή της υπνηλίας.

β) Βελτιώνει τη διάθεση: ενισχύει του νευροδιαβιβαστές της καλής διάθεσης όπως η σερετονίνη.

γ) Ακονίζει τη συγκέντρωση: Μια μελέτη απέδειξε ότι οι συμμετέχοντες που έπιναν μεγάλη ποσότητα καφέ το πρωί ή μικρότερες ποσότητες στη διάρκεια της ημέρας ήταν πιο αποτελεσματικοί στα καθήκοντα που απαιτούσαν συγκέντρωση. Η μακρόχρονη κατανάλωση καφέ σχετίζεται με τη μείωση κίνδυνου νευρολογικών παθήσεων όπως Πάρκινσον και Alzheimer. Αυτό οφείλεται εν μέρει στην περιεκτικότητα σε αντιοξειδωτικά.

3. Μύρτιλα

Τα μύρτιλα παρέχουν πολυάριθμα πλεονεκτήματα στην υγεία συμπεριλαμβανομένων και κάποιων ειδικά για τον εγκέφαλο. Το χρώμα τους οφείλεται στις ανθοκυανίνες που περιέχουν, μια ομάδα φυτικών ενώσεων με ισχυρές αντιφλεγμονώδεις και αντιοξειδωτικές ιδιότητες. Τα αντιοξειδωτικά επιδρούν και στο οξειδωτικό στρες και στη φλεγμονή, καταστάσεις που συμμετέχουν στη γήρανση του εγκεφάλου και στις νευροεκφυλιστικές παθήσεις.

Μερικά από τα αντιοξειδωτικά στα μύρτιλα συσσωρεύονται στον εγκέφαλο και βοηθούν στη βελτίωση της επικοινωνίας μεταξύ των εγκεφαλικών κυττάρων.

4. Κουρκουμάς ή κιτρινόριζα

Η κουρκουμίνη είναι το ενεργό συστατικό του κουρκουμά, έχει αποδειχτεί ότι ενεργεί κατευθείαν στον εγκέφαλο και ωφελεί τα κύτταρα εκεί. Είναι μια βασική αντιοξειδωτική και αντιφλεγμονώδης ένωση η οποία:
- Ενισχύει τη μνήμη, η κουρκουμίνη ωφελεί τη μνήμη σε ασθενείς με Alzheimer.
-Ανακουφίζει την κατάθλιψη. Ενισχύει τη σερετονίνη και την ντοπαμίνη ορμόνες που βελτιώνουν τη διάθεση
-Βοηθά τη σύνθεση νέων κυττάρων του εγκεφάλου όπως επίσης και την καθυστέρηση της ηλικιακά σχετιζόμενης πνευματικής φθοράς.

5. Μπρόκολο

Το μπρόκολο είναι πλούσιο σε ισχυρές φυτικές αντιοξειδωτικές ενώσεις που προλαμβάνουν και προστατεύουν τον εγκέφαλο από τη φθορά. Είναι πλούσιο σε βιταμίνη Κ, μια λιποδιαλυτή βιταμίνη απαραίτητη για τον σχηματισμό σφιγγολιπιδίων, ένα είδος λιπιδίων που βρίσκονται στα κύτταρα του εγκεφάλου. Μερικές μελέτες έχουν συνδέσει την υψηλή πρόσληψη βιταμίνης Κ με καλύτερη μνήμη.
Αντιμετώπισε το μυαλό σου ως όργανο. Συνδύασε τις παραπάνω τροφές όπως σου ταιριάζει και δυνάμωσε τη μνήμη και τη σκέψη. Η καλή υγεία είναι επιλογή.

Ασλανίδη Αναστασία
Διαιτολόγος-Διατροφολόγος
NutritionCoach