Υπέρταση: Βρες το αλάτι που κρύβεται σε τροφές - Τι να μην τρως

Υπέρταση, δηλαδή υψηλή πίεση και αλάτι, δηλαδή νάτριο δεν πρέπει να πηγαίνουν μαζί. Γι΄αυτό βρες το αλάτι που κρύβεται σε τροφές - Τι να μην τρως - Μυστικά και tips για τη διατροφή, προσοχή στην ετικέτα.

Υπέρταση: Βρες το αλάτι που κρύβεται σε τροφές - Τι να μην τρως

Ακόμη και αν περιορίσετε το αλάτι που ρίχνετε στην κατσαρόλα, είναι πιθανό να εξακολουθήσετε να τρώτε πολύ αλάτι. Αυτό επειδή το νάτριο – το κύριο συστατικό του αλατιού – περιέχεται σε πολλά επεξεργασμένα τρόφιμα. Μερικά από αυτά, όπως π.χ., τα κρουασάν, δεν ανήκουν καν στα «αλμυρά».

Λιγότερο αλάτι! Αυτό είναι το πιο αποτελεσματικό βήμα για την πρόληψη και την αντιμετώπιση της υπέρτασης. Σύμφωνα με κλινικές μελέτες η ελάττωση της ημερήσιας πρόσληψης αλατιού στο μισό (από τα 10-12 γρ. στα 5-6 γρ.) μπορεί να οδηγήσει σε μείωση της συστολικής πίεσης κατά 4mmHg σε υπερτασικούς ασθενείς. Αυτό καθιστά την μείωση του αλατιού εξίσου αποτελεσματική με τη λήψη εντός αντιυπερτασικού φαρμάκου (συγκεκριμένα ενός θειαζιδικού διουρητικού). Σήμερα εκτιμάται ότι η μέση κατανάλωση αλατιού υπερβαίνει τα 10 γραμμάρια ημερησίως κατ’ άτομο, δηλαδή είναι υψηλότατη.

Ζάχαρο: Ποιος ξηρός καρπός το καταπολεμά

Πόσο αλάτι;

Οι νεότερες οδηγίες συνιστούν τα 3,8γρ αλάτι την ημέρα. Επειδή όμως αυτή η σύσταση θεωρείται μη ρεαλιστική οι ειδικοί συνιστούν να μην υπερβαίνετε τα 6γρ αλατιού την ημέρα. Αυτό «μεταφράζονται» σε 2,4γρ νατρίου. Πρακτικά αυτό σημαίνει τα 2/3 από το κουταλάκι του γλυκού αλάτι.

Επτά τροφές για τους άνδρες άνω των 50

Που κρύβεται το νάτριο;

Ακόμη όμως και αν περιορίσετε το αλάτι που ρίχνετε στην κατσαρόλα, είναι πιθανό να εξακολουθήσετε να τρώτε πολύ αλάτι. Αυτό επειδή το νάτριο – το κύριο συστατικό του αλατιού – περιέχεται σε πολλά επεξεργασμένα τρόφιμα. Μερικά, όπως π.χ., τα κρουασάν, δεν ανήκουν καν στα «αλμυρά». Που κρύβεται το νάτριο λοιπόν;

  • Σε κύβους ζωμού και σάλτσες σόγιας που συνήθως προστίθενται στο μαγείρεμα
  • Σε έτοιμες σούπες, κράκερ, διάφορες μαργαρίνες, ψωμιά, κρουασάν, πίτες, διάφορα δημητριακά πρωινού
  • Σε έτοιμα προπαρασκευασμένα φαγητά
  • Ακόμη και σε σοκολάτες, κέικ, καραμέλες και σιρόπια περιέχεται μικρή ποσότητα νατρίου.

Χρόνια Αποφρακτική Πνευμονοπάθεια (ΧΑΠ) και Διατροφή

Μυστικά και tips διατροφής

  • Αποφύγετε τα κονσερβοποιημένα λαχανικά και τους έτοιμους ζωμούς λαχανικών επειδή συνήθως έχουν πρόσθετο αλάτι. Προτιμάτε τα φρέσκα.
  • Ξεπλένετε με άφθονο νερό τις κονσερβοποιημένες τροφές. Με αυτό τον τρόπο απομακρύνετε το 1/3 του νατρίου που περιέχουν.
  • Προσθέστε μυρωδικά (ρίγανη, βασιλικό, θυμάρι) στο φαγητό.
  • Χρησιμοποιείστε υποκατάστατα αλατιού τα οποία περιέχουν χλωριούχο κάλιο (πωλούνται στα φαρμακεία και τα σούπερ μαρκετ).
  • Αν χρησιμοποιείτε συχνά αντιόξινα ή αντιβηχικά φάρμακα ενημερώστε τον γιατρό σας, δεδομένου ότι και αυτά περιέχουν νάτριο.

Αρθρίτιδα: Μην αγνοείτε τα πρώτα σημάδια και φροντίστε τα γόνατα - Τι να προσθέσετε στη διατροφή σας

Προσοχή στην ετικέτα

Αν η λέξη «νάτριο» (το κύριο συστατικό του αλατιού) αναγράφεται στα τρία πρώτα συστατικά της ετικέτας αυτό σημαίνει ότι το τρόφιμο αυτό είναι αρκετά αλμυρό.

Γενικότερα να προτιμάτε τρόφιμα χαμηλής περιεκτικότητας σε νάτριο. Δηλαδή αυτά που περιέχουν νάτριο έως 0,2γρ ανά 100γρ (200mg νατρίου ανά 100γρ τροφίμου). Επίσης, αυτά στα οποία αναγράφεται ότι είναι «χαμηλά σε νάτριο» ή «χωρίς επιπρόσθετο νάτριο».

Πάντως αν δυσκολεύεστε να υιοθετήσετε μια πιο ανάλατη διατροφή ξεκινήστε καταναλώνοντας περισσότερα τρόφιμα πλούσια σε κάλιο όπως τα φρούτα και τα λαχανικά. Το κάλιο βοηθά τον οργανισμό να αποβάλει το υπερβάλλον νάτριο.

Πηγή: ygeiamou.gr

Το «ΦΩΣ» στην πόρτα σας και στον υπολογιστή σας