Χρόνια Αποφρακτική Πνευμονοπάθεια (ΧΑΠ) και Διατροφή

Η σωστή επιλογή θρεπτικών συστατικών βοηθά το σώμα να αναπνέει καλύτερα. Βασικές οδηγίες διατροφής για Χρόνια Αποφρακτική Πνευμονοπάθεια (ΧΑΠ).

Χρόνια Αποφρακτική Πνευμονοπάθεια (ΧΑΠ) και Διατροφή

Οι περισσότεροι άνθρωποι εκπλήσσονται όταν μαθαίνουν ότι η τροφή επηρεάζει και την αναπνοή. Το σώμα χρησιμοποιεί τις τροφές για τις δραστηριότητες του οργανισμού, η σωστή επιλογή θρεπτικών συστατικών βοηθά το σώμα να αναπνέει καλύτερα.

Η ενέργεια των ασθενών μπορεί να είναι χαμηλή κάνοντας δύσκολη την καθημερινότητα τους. Παράλληλα με την πάθηση μπορεί να βιώνουν κατάθλιψη και μειωμένη όρεξη.

Εάν είστε ελλιποβαρείς: Είστε πιο επιρρεπείς να πάθετε λοίμωξη, νιώθετε πιο συχνά κούραση και αδυναμία, οι μυς που ελέγχουν την αναπνοή εξασθενούν.

Εάν είστε υπέρβαροι: Η καρδιά και οι πνεύμονες πρέπει να δουλέψουν έντονα, το σώμα χρειάζεται περισσότερο οξυγόνο, η αναπνοή είναι πιο δύσκολη, ειδικά εάν έχετε βάρος στην περιφέρεια της μέσης.

Η κατανάλωση υγιεινών τροφών παρέχει στον οργανισμό την ενέργεια που χρειάζεται, διατηρώντας τους μυς της αναπνοής δυνατούς και το ανοσοποιητικό σύστημα ενισχυμένο απέναντι στις λοιμώξεις.

Βασικές οδηγίες διατροφής για ΧΑΠ:

1. Καταναλώστε μια ποικιλία φρούτων, λαχανικών, προϊόντων ολικής άλεσης, γαλακτοκομικών χαμηλών σε λιπαρά. Τροφές με υψηλή περιεκτικότητα σε φυτικές ίνες βοηθούν την πέψη,ρυθμίζουν τα επίπεδα σακχάρου, μειώνουν τα επίπεδα χοληστερίνης και βοηθούν τον έλεγχο του βάρους. Καταναλώστε 20 με 30γρ φυτικών ινών την ημέρα από ψωμί, ζυμαρικά, ξηρούς καρπούς, φρούτα και λαχανικά.

2. Εντάξτε μια καλή πηγή πρωτεΐνης τουλάχιστον 2 φορές την ημέρα για να διατηρήσετε δυνατούς τους πνεύμονες. Καλές επιλογές είναι το γάλα, τα αυγά, το ψάρι, τα πουλερικά, οι ξηροί καρποί, ο αρακάς και τα φασόλια.

3. Πιείτε άφθονο νερό, βοηθά όχι μόνο στη σωστή ενυδάτωση αλλά και στη ρευστοποίηση της βλέννας και την απόχρεμψή της. Επιλέξτε αναψυκτικά χωρίς καφεΐνη και χωρίς ανθρακικό. Περιορίστε το αλκοόλ το οποίο ίσως αλληλοεπιδρά με τη φαρμακευτική αγωγή, μειώνει την αναπνοή και το ρυθμό απόχρεμψης.

4. Τα ω3 λιπαρά οξέα βοηθούν τη μείωση της φλεγμονής και βελτιώνουν τη λειτουργία των πνευμόνων. Επιλέξτε λιπαρά ψάρια, ελαιόλαδο, φιστίκια, καρύδια.
5. Αποφύγετε το αλάτι. Το αλάτι προκαλεί κατακράτηση η οποία αυξάνει το πρήξιμο και κάνει την αναπνοή δύσκολη. Προσπαθήστε να καταναλώνετε λιγότερο από 300mg νατρίου ανά μερίδα. Επιλέξτε μπαχαρικά. Αποφύγετε την προσθήκη αλατιού ενώ μαγειρεύετε.

6. Αποφύγετε φασόλια, μπρόκολο, λαχανάκια Βρυξελών, λάχανο και κουνουπίδι, ανθρακούχα ποτά, τηγανητά, πικάντικα και λιπαρά τρόφιμα. Κατά την πέψη παράγονται αέρια που προκαλούν δυσφορία και δυσχεραίνουν την αναπνοή

7. Περιορίστε τους απλούς υδατάνθρακες όπως ζάχαρη, γλυκά και αναψυκτικά. Αποφύγετε τις κενές τροφές, πατατάκια και γλυκά που δεν έχουν θρεπτική αξία και δεν παρέχουν κανένα θρεπτικό συστατικό. Εάν χρειάζεται να πάρετε βάρος επιλέξτε τροφές υψηλής περιεκτικότητας σε πρωτεΐνη και θερμίδες όπως τυρί, φιστικοβούτυρο, γάλα, γιαούρτι, αυγά.

Διατροφικά tips για το φαγητό:

• Συντηρήστε την ενέργειά σας. Προετοιμάστε εύκολα γεύματα. Ζητήστε βοήθεια από τους κοντινούς σας ανθρώπους.

• Καταψύξτε μερίδες φαγητού για να τις χρησιμοποιήσετε όταν νιώθετε κουρασμένοι.

• Καταναλώστε το κυρίως γεύμα νωρίτερα στην ημέρα για περισσότερη ενέργεια.

• Αναπνεύστε καλύτερα. Καταναλώστε το γεύμα σε ημικαθιστή θέση για να μειώσετε την πίεση στους πνεύμονες.

• Κάντε μικρές μπουκιές, μασήστε αργά και αναπνεύσετε βαθιά ενώ μασάτε.

• Επιλέξτε εύκολες στην μάσηση τροφές

• Καταναλώστε μικρά και συχνά γεύματα

Συμβουλευτείτε τον γιατρό και ειδικό διαιτολόγο για την προσαρμογή της διατροφή σας στην κατάσταση του ΧΑΠ και στις ανάγκες σας.

Η καλή υγεία είναι επιλογή.

Ασλανίδη Αναστασία

Διαιτολόγος-Διατροφολόγος
Σύμβουλος Προσωπικής Ανάπτυξης