Διαβήτης τύπου 1: Πρακτικές συμβουλές για να ελέγξτε το σάκχαρό σας

Στον διαβήτη το κλειδί είναι ο ασθενής να βρει αυτό που ταιριάζει στον τρόπο ζωής, στον οργανισμό και την ιδιοσυγκρασία του.

Διαβήτης τύπου 1: Πρακτικές συμβουλές για να ελέγξτε το σάκχαρό σας

Δημιουργήστε ένα πλάνο διατροφής

Στον διαβήτη είναι σημαντικό να διατηρούμε το σάκχαρο στο αίμα σταθερό όπως φυσικά και το βάρος του σώματος. Μπορεί να φαίνεται περίπλοκο αλλά η γνώση του είδους, της ποσότητας των τροφών και του χρόνου των γευμάτων κάνει τη διαδικασία πιο ήπια δίνοντας σας ελευθερία κινήσεων. Το κλειδί είναι ο ασθενής να βρει αυτό που ταιριάζει στον τρόπο ζωής, στον οργανισμό και την ιδιοσυγκρασία του.

Βρείτε τη σωστή ισορροπία

Η διατροφή πρέπει να είναι πλούσια σε θρεπτικά συστατικά και χαμηλή σε λιπαρά και θερμίδες, όπως είναι η διατροφή η χαμηλή σε υδατάνθρακες και λιπαρά ή η χορτοφαγική διατροφή. Στοχεύστε σε μια κατανομή 50-25-25 με το μεγαλύτερο ποσοστό να αφορά τα μη αμυλούχα λαχανικά, μετά η πρωτεΐνη και τέλος τα υπόλοιπα λαχανικά και το άμυλο. Μια μερίδα γαλακτοκομικού και φρούτου είναι μια χαρά.

Ζαλάδα όταν ξυπνάτε: Τι σημαίνει - Οι πιθανές αιτίες

Υπολογίστε τους υδατάνθρακες

Τα τρόφιμα με υδατάνθρακες επηρεάζουν το σάκχαρο στο αίμα περισσότερο από οποιαδήποτε άλλη τροφή. Χρησιμοποιήστε τον γλυκαιμικό δείκτη τροφών για τη σωστή επιλογή, όσο πιο χαμηλός τόσο το καλύτερο. Μπορείτε να συνδυάσετε τροφές χαμηλού γλυκαιμικού δείκτη με τροφές με υψηλού ή μεσαίου για να έχετε ισορροπία.

Τροφές με χαμηλό γλυκαιμικό δείκτη (Glycemic Index) είναι η βρόμη, οι γλυκοπατάτες, τα ωμά καρότα, τα περισσότερα φρούτα, το αγγούρι, οι πιπεριές κτλ. Μεσαίου γλυκαιμικού δείκτη είναι τα προϊόντα ολικής άλεσης, το καστανό ρύζι και το ρύζι μπασματι. Ενώ υψηλού γλυκαιμικού δείκτη είναι οι πατάτες, το λευκό ρύζι και το λευκό ψωμί, το πεπόνι, ο ανανάς, η μπανάνα.

Καταναλώστε άφθονες φυτικές ίνες

Οι φυτικές ίνες μειώνουν τον ρυθμό της πέψης έτσι τα επίπεδα σακχάρου δεν αυξάνονται απότομα, δίνοντας χρόνο στο πάγκρεας να λειτουργήσει καλύτερα. Οι φυτικές ίνες είναι μέρος της ισορροπημένη διατροφής. Καλές επιλογές περιλαμβάνουν το σπανάκι, τα άγρια χόρτα, τη λαχανίδα, το γκρέιπφρουτ, το ακτινίδιο και βέβαια τα προϊόντα ολικής άλεσης.

Περιορίστε τα αναψυκτικά και το αλκοόλ

Τα αναψυκτικά περιέχουν ζάχαρη που εκτινάσσουν το σάκχαρο αίματος με κενές θερμίδες. Το αλκοόλ μειώνει τα επίπεδα σακχάρου και μπορεί να προκαλέσει υπογλυκαιμία. Συζητήστε με το γιατρό σας για την ποσότητα και το είδος του αλκοόλ που επιτρέπεται να καταναλώσετε.

Κανόνας 15-15

Σε περίπτωση υπογλυκαιμικού επεισοδίου εφαρμόστε τον κανόνα 15-15 για να μην εκτοξευθούν τα επίπεδα σακχάρου: καταναλώστε μια τροφή με 15mg υδατανθράκων (μια κουταλιά της σούπας ζάχαρη ή μέλι), μετρήστε το σάκχαρο, επαναλάβετε την μέτρηση 15 λεπτά αργότερα για να δείτε εάν επανέλθει σε νούμερο πάνω από 70milligrams /dl. Σε μια ξαφνική πτώση σακχάρου αυτός ο κανόνας θα επαναφέρει τα επίπεδα σακχάρου, χωρίς να τα εκτοξεύσει. Προσοχή μην το παρακάνετε με την ποσότητα!

Μην αμελείτε γεύματα

Εάν η κατανάλωση των γευμάτων δεν γίνει σωστά τότε είναι πιθανό να διαταραχθούν τα επίπεδα σακχάρου, ειδικά εάν βρίσκεστε υπό φαρμακευτική αγωγή. Το να «ξεχάσετε» το πρωινό μπορεί να οδηγήσει σε υπερφαγία αργότερα και να επηρεάσει τη διαχείριση των επιπέδων γλυκόζης και του βάρους.

Γυμναστείτε με σύνεση

Η άσκηση «καίει» γλυκόζη και βοηθά το σώμα να χρησιμοποιήσει ινσουλίνη. Αυτό σημαίνει ότι βοηθά τον έλεγχο του σακχάρου στο αίμα. Συζητήστε με τον γιατρό για να καθορίσετε την άσκηση και τη συχνότητα ελέγχου του σακχάρου.

Ελέγξτε τα επίπεδα συχνά

Ο ιδανικός χρόνος για τη χορήγηση της ινσουλίνης είναι 30 λεπτά πριν από το φαγητό. Υπάρχουν πολλά πράγματα που επηρεάζουν το σάκχαρο του αίματος όπως η άσκηση, κάποια ίωση, το άγχος. Είναι σημαντικό να ελέγχουμε το σάκχαρό μας για να λαμβάνουμε τη σωστή δόση ινσουλίνης.

Αναζητήστε τη βοήθεια που χρειάζεστε

Ο γιατρός και ο εξειδικευμένος διατροφολόγος θα σας βοηθήσουν να οργανώσετε τη διατροφή σας για να ρυθμίσετε το σάκχαρο αλλά και τον οργανισμό σας.

Ασλανίδη Αναστασία

Διαιτολόγος – Διατροφολόγος

Σύμβουλος Προσωπικής Ανάπτυξης

www.anastasia-aslanidi.gr