Ο Επιτάφιος στην Όλυμπο της Καρπάθου: Δέκα εκπληκτικές φωτογραφίες (pics)

Εκπληκτικές φωτογραφίες του φωτογράφου-ταξιδευτή Hector Christiaen από το έθιμο του Επιταφίου στο χωριό Όλυμπος της Καρπάθου.

Ο Επιτάφιος στην Όλυμπο της Καρπάθου: Δέκα εκπληκτικές φωτογραφίες (pics)

Ο Hector Christiaen είναι αυτό που λένε ταξιδιώτης-φωτογράφος. Ζει στη Γενεύη, αλλά ταξιδεύει τακτικά σε όλο τον κόσμο. Φωτογραφίζει ανθρώπους στις καθημερινές τους δραστηριότητες.

Ο Έκτορας, όπως είναι το όνομά του στα Ελληνικά, επισκέφθηκε το Πάσχα του 1981 την Κάρπαθο και απαθανάτισε τα έθιμα των κατοίκων της Ολύμπου τη Μεγάλη Εβδομάδα.

Τα έθιμα της Ολύμπου είναι ιδιαίτερα. Τη Μεγάλη Παρασκευή οι γυναίκες του χωριού, μαυροφορεμένες όλες τους, στολίζουν τον Επιτάφιο με λουλούδια που μάζεψαν το πρωί από τους αγρούς και τις αυλές.

Τοποθετούν επίσης στο ξύλινο κιβούρι τις φωτογραφίες των προσώπων που έφυγαν εκείνη τη χρονιά και καρφιτσώνουν μαζί τους μαντινάδες αφιερωμένες στη μνήμη τους.

Όταν ο Επιτάφιος μπαίνει στην εκκλησία βγάζουν τις μαντίλες τους, λύνουν τα μαλλιά τους και θρηνούν για τον Χριστό και τους εκλιπόντες αγαπημένους τους. Κλαίνε αληθινά, όχι με ψευτοδάκρυα.

Η περιφορά του Επιταφίου γίνεται σε όλο το χωριό, με στάσεις -για να διαβαστούν ονόματα πεθαμένων- μπροστά από κάθε σπίτι που κατοικείται και είναι ανοιχτό.

Ο Hector Christiaen έγραψε για τις στιγμές που απαθανάτισε στην ανάρτησή του στο Facebook.

Πάσχα 1981, Μεγάλη Παρασκευή. Υπήρχε θλίψη αλλά και ομορφιά στα πρόσωπα των γυναικών και ανησυχία στα πρόσωπα των παιδιών. Ήταν επίσης η στιγμή που οι ασπρόμαυρες εικόνες εξέφραζαν καλύτερα αυτή τη θλίψη και όλες τις εκφράσεις της.

Δείτε τις εκπληκτικές φωτογραφίες...