Πειραιάς: Κορονοϊός, καραντίνα και έξοδος κινδύνου

Πειραιάς: Ευλογημένη αυτή η πόλη. Κουβαλάει την ιστορία πολλών, ίσως για αυτό. Είναι σαν να την αγάπησε ο Θεός και να της χάρισε ευχάριστους ανθρώπους και υπέροχες γωνιές, όπως την Πειραϊκή. Τι κάνουμε λόγω καραντίνας και κορονοϊού.

Πειραιάς: Κορονοϊός, καραντίνα και έξοδος κινδύνου

Το 2020 έμελλε στην αρχή του να γράψει ιστορία, δυστυχώς μελανού χρώματος. Ο κορονοϊός, η παγκόσμια αυτή επιδημία, πλήττει όλες τις ηπείρους. Χιλιάδες θάνατοι, αμέτρητα κρούσματα. Μονόδρομος; Ο κατ’ οίκον περιορισμός, η καραντίνα. Για να μην απογοητευόμαστε πλήρως, αυτό δεν σημαίνει ότι η χρονιά θα συνεχίσει έτσι απαραίτητα (προσευχόμαστε όλοι για αυτό), σημαίνει όμως ότι όλοι με πλήρες αίσθημα ατομικής ευθύνης καλούμαστε να αντιμετωπίσουμε μια πραγματικότητα που εξελίσσεται ραγδαία. Ποιος να σ’ το ‘λεγε, ε; Όταν πιτσιρίκι άκουγες τις ιστορίες των παππούδων σου για επιδημίες και τα «πέτρινα» χρόνια… ποιος να σ’ το ‘λεγε πως το σκηνικό θα επαναλαμβανόταν στα «χαρισματικά» χρόνια του millenium...

Κορονοϊός στον Πειραιά

Και ήρθε η ώρα και κλειστήκαμε μέσα και το πράττουμε με συνείδηση γιατί είναι για το κοινό καλό. «Πότε έγιναν έτσι τα πράγματα;» αναρωτιέμαι. Για την ώρα, ζω την καραντίνα μου στον Πειραιά. Πάλι καλά η θάλασσα αχνοφαίνεται από όλα τα σημεία του κι αν και περήφανη πολίτης του κόσμου, ο Πειραιάς είναι η ζώνη ασφαλείας μου. Έχει μια μαγική ικανότητα να σε κάνει να νιώθεις ασφάλεια και οικειότητα, ό,τι ακριβώς χρειάζεσαι για να ξεπεράσεις τον τρόμο που έσπειρε ο κορονοϊός.

Ημέρα καραντίνας 5η

Την ώρα που γράφω αυτό το άρθρο βρισκόμαστε στην 5η μέρα καραντίνας, οι μη έχοντες λόγο ανωτέρας βίας εξόδου από το σπίτι. Έχουν ήδη όλοι γκρινιάξει για το πόσο κουραστικό είναι αυτό που μας επέβαλε ο απρόσκλητος κορονοϊός. Σίγουρα απρόσκλητος. Σκέφτομαι πως 5 μέρες δεν μπορεί να είναι τόσο κακές κιόλας και πως μάλλον όλοι είναι πιο κοινωνικοί από εμένα για να πρόλαβαν να (κατα)πιεστούν. Το θέμα είναι πως κανείς δεν μπορεί να πει με σιγουριά πόσες μέρες καραντίνας ακόμα θα χρειαστούν και κάτι μου λέει πως έχουμε πολλά χιλιόμετρα ως το τέλος αυτού του δρόμου. Σίγουρο είναι ότι κάποια στιγμή θα αναζητηθεί από όλους μας μια (δι)έξοδος κινδύνου. Μια ανάσα αέρος κι έξω κόσμου.

«Έξοδοι κινδύνου» να τρομάξει ο κορονοϊός

Ευλογημένη αυτή η πόλη. Κουβαλάει την ιστορία πολλών, ίσως για αυτό. Είναι σαν να την αγάπησε ο Θεός και να της χάρισε ευχάριστους ανθρώπους και υπέροχες γωνιές. Οι μέρες που έρχονται δεν θα είναι εύκολες για κανέναν. Θα έρθουν στιγμές που θα θες να πάρεις λίγο αέρα και το ανοιχτό παράθυρο δεν θα είναι αρκετό. Θες να κάνεις το καλύτερο με το ατομικό σου αίσθημα ευθύνης για όλο αυτό που συμβαίνει στο ζενίθ του, αλλά δεν αντέχεις να βλέπεις άλλο τοίχους. Εκείνες τις στιγμές λοιπόν μπορείς να φτιάξεις τον καφέ σου και να πας προς την Πειραϊκή. Ένα από τα πιο όμορφα σημεία της Αττικής, το σημείο όπου η στεριά και η θάλασσα ενώνονται με βράχια. Ανοιχτός χώρος που αποτρέπει τον συγχρωτισμό, θάλασσα, ιώδιο και λίγες εικόνες να ανασάνει και το μυαλό.

Μαρίνα Ζέα και Πασαλιμάνι

Επιστρέφοντας από την ειδυλλιακή Πειραϊκή, αντικρίζεις τη Μαρίνα Ζέα. Έναν υπέροχο πεζόδρομο με τα -κάτω από άλλες συνθήκες- γεμάτα πάντα μαγαζιά του. Καθαρός αέρας, όμορφη θέα, εντυπωσιακά σκάφη πλέουν το ένα δίπλα στο άλλο. Μπορείς να αγναντέψεις το τοπίο πίνοντας λίγο από τον καφέ σου και να πειστείς πως όλα θα πάνε καλά. Ο κορονοϊός φαίνεται να αποδυναμώνεται κάπως στο μυαλό σου.

Διασχίζοντας τη μαρίνα παραλιακά σε μία εκπληκτική διαδρομή πλάι στη θάλασσα και τα σκάφη και κατευθυνόμενος προς το κέντρο του Πειραιά, θα βρεθείς στο ξακουστό Πασαλιμάνι. Το ρολόι που στέκει εκεί αγέρωχα επί δεκαετίες σε κάνει να αναρωτιέσαι πόσα έχει δει να έρχονται και να περνάνε. Ελπίζεις ένα από αυτά να είναι κι ο κορονοϊός.

Η θάλασσα τριγύρω σου και μια διαδρομή που αν την ακολουθήσεις θα σε φτάσει στη μεγάλη και ανακαινισμένη πλατεία Αλεξάνδρας πάνω από το Μικρολίμανο. Από εκεί θα απολαύσεις απέναντι τη θέα της Μαρίνας Ζέα, καθώς ανάμεσά σας θα είναι ο κόλπος του Πασαλιμανιού που διέσχισες. Με θέα από ψηλά πια, μπορείς να απολαύσεις μερικές στιγμές «κανονικότητας» σε μια πλατεία με άνοιγμα προς αποφυγή κινδύνου από τον ιό. Παρ’ όλα αυτά, φρόντισε να έχεις μαζί σου τα απαραίτητα για μια ασφαλή βόλτα όπως γάντια, μάσκα, γυαλιά και φυσικά αντισηπτικό. Κάνε την όμορφη βόλτα σου με φειδώ και ασφάλεια.

Τέλος, ας ευχηθούμε πως με καθολική συνεργασία ο κορονοϊός θα περάσει και θα ελευθερωθούμε από τις μέρες καραντίνας. Μην ξεχνάτε ότι το #μένουμε_σπίτι δεν είναι απλά ένα hashtag, είναι η ρητή εντολή που πρέπει να ακολουθήσουμε εκτός μερικών διαλειμμάτων όπως τα προαναφερθέντα.

Stay safe!

Πηγή: maxmag