Κορονοϊός: Η ψυχολογική πίεση το χειρότερο…

Το άγχος είναι η χειρότερη αρρώστια. Ας το αποφύγουμε όσο μπορούμε, αυτές τις δύσκολες ώρες. Γράφει ο Κώστας Τσουμπρής

Κορονοϊός: Η ψυχολογική πίεση το χειρότερο…

Ήμασταν που ήμασταν εμείς οι Έλληνες ο πιο αγχώδης λαός της Ευρώπης, ήρθε ο κορονοϊός για να μας… αποτελειώσει. Ζώντας στιγμές που είχαμε καιρό να ζήσουμε (ίσως και πρωτόγνωρες) οφείλουμε να πειθαρχήσουμε στους κανόνες και να κάνουμε αυτό που πρέπει. Σύμφωνοι, από τη γρίπη και άλλες αρρώστιες πεθαίνουν ανά τον κόσμο περισσότεροι, αλλά όταν έχουμε να κάνουμε με μια πανδημία τα πράγματα είναι σοβαρά. Τα αυστηρά μέτρα που πήρε εγκαίρως η κυβέρνηση (και μπράβο για τα γρήγορα αντανακλαστικά της) ήταν απαραίτητα για να επιβραδυνθεί όσο γίνεται η εξάπλωση του ιού, καθώς μην ξεχνάμε, στην Ελλάδα είμαστε, έχουμε πρόβλημα στα νοσοκομεία και οι κλίνες είναι δραματικά λίγες. Κρεβάτια δεν υπάρχουν για όλους.

Όπως πάει η κατάσταση, αρκετοί θα κολλήσουν, αλλά το στοίχημα είναι η ταχύτητα με την οποία θα κολλήσουν, ώστε να μπορέσει να ανταποκριθεί το σύστημά μας. Σ΄ αυτές τις περιπτώσεις η ψυχολογική πίεση είναι το χειρότερο. Το βλέπουμε στις αντιδράσεις του κόσμου, στον πανικό, στο άδειασμα των ραφιών των σούπερ μάρκετ. Ψυχραιμία πάνω απ' όλα. Το ξέρουμε είναι δύσκολο, αλλά χρειάζεται. Αν χάσεις και τη ψυχολογία σου, το 'χασες το παιχνίδι. Μπορεί να έρθουν τότε άλλες αρρώστιες, από το άγχος. Που όσοι κορονοϊοί κι αν έρθουν, είναι η χειρότερη αρρώστια. Δεν είναι τυχαίο ότι το άγχος είναι η μοναδική πάθηση στην οποία η ιατρική επιστήμη ακόμη δεν έχει βρει το φάρμακο για την καταπολέμησή του.

Για άλλη μια φορά, μια αρρώστια στερεί από τον κόσμο τη χαρά, το χαμόγελο, τη διασκέδαση, την ελπίδα. Θα περάσει όμως κι αυτό, όπως και τόσα άλλα δεινά έπληξαν την ανθρωπότητα. Ας ελπίσουμε με τις λιγότερες δυνατές απώλειες.

Κι όλα αυτά, αν ενστερνιστούμε τις θεωρίες συνωμοσίας, για ένα τεχνολογικό καπρίτσιο Αμερικής – Ασίας. Νισάφι…