Τα οφέλη του πρωινού

Η κατανάλωση πρωινού έχει πολλά οφέλη.

Τα οφέλη του πρωινού

Για πολλά χρόνια τώρα, οι διατροφολόγοι επιμένουν ότι ένα υγιεινό πρωινό είναι το κλειδί για το ξεκίνημα της ημέρας, όχι μόνο γιατί αυξάνει την απόδοση στην εργασία αλλά γιατί ενισχύει την ευεξία με πολλούς τρόπους.

Τον τελευταίο καιρό όλο και πληθαίνουν οι ερωτήσεις σχετικά με το αν όντως είναι τόσο σημαντικό το πρωινό γεύμα. «Αν δεν φάω πρωινό, τι θα πάθω;» ή «νιώθω ότι δεν πεινάω το πρωί, οπότε γιατί να φάω» είναι από τα πιο συχνά επιχειρήματα.

Με γνωστά τα πλεονεκτήματα του πρωινού, εντύπωση προκαλεί πως το 18% των ανδρών και το 13% των γυναικών ηλικίας 35 έως 54 το αποφεύγουν.

Όταν παραλείπουμε το πρωινό, αυτό που συμβαίνει είναι ότι το σώμα ερμηνεύει την απουσία τροφής ως ένα κίνδυνο με συνέπεια να μειώνει τον μεταβολισμό και να προσπαθεί να εξοικονομήσει ενέργεια με την αποθήκευση λίπους.

Ας δούμε τα 4 βασικά πλεονεκτήματα του πρωινού γεύματος:

Το πρωινό μειώνει την όρεξη.

Μελέτες δείχνουν ότι το πρωινό γεύμα μειώνει την πείνα και τις λιγούρες στη διάρκεια της μέρας, παράξενο εάν σκεφτούμε ότι οι περισσότεροι αποφεύγουν το πρωινό ακριβώς για να μειώσουν τις θερμίδες. Ωστόσο η κατανάλωση ενός πρωινού πλούσιου σε φυτικές ίνες και θρεπτικά συστατικά μειώνει την πείνα κάνοντας τις επιλογές των υπολοίπων γευμάτων εναρμονισμένες με τις ανάγκες του σώματος.

Βελτιώνει την μνήμη.

Οι υδατάνθρακες είναι απαραίτητοι για την λειτουργία του εγκεφάλου άρα η κατανάλωση υψηλής ποιότητας υδατανθράκων το πρωί βοηθά τόσο στην βελτίωση της μνήμης όσο και την βελτίωση της διάθεσης. Διαφορετικές μελέτες σε παιδιά έδειξαν ότι εκείνα που κατανάλωναν πρωινό βελτίωσαν τις γνωστικές δεξιότητες και την απόδοση τους στο σχολείο

Προλαμβάνει την εμφάνιση Διαβήτη τύπου 2.

Σε μια 10ετη μελέτη, οι ερευνητές βρήκαν ότι τα άτομα που κατανάλωναν πρωινό μείωσαν την πιθανότητα εμφάνισης διαβήτη κατά 30% περίπου. Μια εξήγηση σε αυτό είναι ότι η απουσία πρωινού αυξάνει την αντίσταση στην ινσουλίνη.
Σταθερό βάρος. Σε μελέτη που πραγματοποιήθηκε στην Ευρώπη και δημοσιεύτηκε στο Critical Reviews in Food Science and Nutrition δείχνει ότι τα άτομα που κατανάλωναν πρωινό μείωσαν τον κίνδυνο παχυσαρκίας και διατήρησαν τον ΔΜΣ σε υγιή επίπεδα.

Καλές επιλογές πρωινού

Ο βασικός συνδυασμός του πρωινού είναι: υδατάνθρακες+πρωτεΐνες. Οι πρώτοι θα δώσουν την ενέργεια που χρειάζεται το σώμα και ο εγκέφαλος, οι δεύτερες θα διατηρήσουν την ενέργεια και την αίσθηση κορεσμού μέχρι το επόμενο γεύμα.

Παραδείγματα:

Δημητριακά ολικής άλεσης ή ψωμί για άμεση ενέργεια
Αυγό, γάλα, γιαούρτι ή τυρί για δύναμη και ζωτικότητα
Φρούτα, χυμό ή λαχανικά για βιταμίνες και ενέργεια
Ξηροί καρποί ή αλείμματα σουσαμιού ή φιστικιού για καλά λιπαρά, ενέργεια και καλή εγκεφαλική λειτουργία.

«Εάν έχω πρωινή προπόνηση τι κάνω με το πρωινό;»

Καταναλώστε ένα ελαφρύ σνακ πριν την προπόνηση σας και μετά το πρωινό σας γεύμα για να αναπληρώσετε ενέργεια και δυνάμεις.

Η κατανάλωση πρωινού έχει πολλά οφέλη. Επιλέξτε το είδος και την ποσότητα σύμφωνα με το τι χρειάζεστε εσείς και το σώμα σας για να είστε καλά. Η ευεξία είναι κατάκτηση και χρειάζεται τη δική σας δράση.

Ασλανίδη Αναστασία

Διαιτολόγος-Διατροφολόγος
Σύμβουλος Προσωπικής Ανάπτυξης
www.anastasia-aslanidi.gr